Híreink

Bővíteni kell az idősotthonok férőhelyeinek számát!

2020-02-07 07:24
-A +A

Szinte nincs olyan ember ma Magyarországon, akiben ne lenne valamilyen mértékű félelem amiatt, hogy mi lesz az idősödő nagyszüleivel, szüleivel vagy hozzátartozóival, amikor önmagukról már képtelenek lesznek gondoskodni. Az Alaptörvény szándéka egyértelmű: lehetőleg mindenki oldja meg „házon belül” a problémát, alakítsa úgy az élettét, hogy ápolni tudja az illetőt élete alkonyán. Hogy ez mennyire életszerűtlen a 21. század kihívásai mellett, azt viszont jól mutatják az idősotthonok várólistái. Sok esetben nem a szándék hiányzik, egyszerűen az élet hozza úgy, hogy az ember kénytelen hivatásos ápolókra bízni a feladatot, hiszen például munkalehetőség hiányában, megélhetésük érdekében sokan rákényszerülnek arra, hogy a szülőfalutól, szülővárostól távol kezdjenek új életet. Az Alaptörvény elképzeléseivel elvi szinten mindenki egyetért, hiszen a család időtlen érték, de míg régen sok esetben a szomszédban, esetleg a szomszéd településen éltek egymás mellett a generációk, és sokkal szorosabb volt a kapcsolat a családtagokkal, addig mára sajnos sokan csak ünnepekkor találkozhatnak személyesen. Változnak az idők, változik a társadalom, az alkalmazkodás viszont a túlélésünk záloga.

A Jobbik éppen ezért az idősotthonok férőhelyeinek jelentős bővítése és az ágazati béremelés mellett tette le a voksát. Jelenleg ugyanis a szociális területen dolgozók anyagi megbecsülése a legalacsonyabb az országban, aminek eredményeként egyre kevesebben dolgoznak az szférában, így a rendszer összeomlása fenyeget.

Az elmúlt tíz évben az idősek száma folyamatosan növekszik, a kormány viszont az idősotthonok fejlesztését annyira a háttérbe szorította, hogy akár 2 év is lehet a várakozási idő, ez pedig hatalmas terhet ró a családokra. Sajnos jól látható, hogy a Fidesz magára hagyta az idős generációt, nem foglalkozik az ellátásukkal, sőt kijelenthetjük, hogy visszafejleszti azt.

Pedig 2000 férőhely 1000 munkahelyet teremtene, így több szempontból hasznos lenne komolyabban foglalkozni a bővítéssel, hiszen a kisebb vidéki települések elnéptelenedésének folyamatát is lassítaná, ha a kormány nagyobb figyelmet szentelne az ügynek. 

Sneider Tamás, országgyűlési képviselő

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Már most számos következménye és még több tanulsága van az egész világot hetek óta foglalkoztató koronavírus-járványnak.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
2020 február