A CETA elfogadása a globális cégek érdekeit szolgálja

2017-02-15 15:48

Az Európai Parlament mai ülésén heves vitát követően elfogadta az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA). Ennek egyes részei már a tagállami ratifikációkat megelőzően hatályba fognak lépni.

A Jobbik képviselői elutasították a megállapodást, mivel az veszélyezteti az uniós környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági normákat, a munkaügyi vívmányokat, a fenntartható európai mezőgazdaságot, a multilaterális beruházásvédelmi bíróság intézménye pedig csorbítja a tagállami szuverenitást. A CETA előnyei között említik az uniós kis- és középvállalkozások számára megnyíló kanadai lehetőségeket. A valóság az, hogy európai kis- és középvállalkozások 87 százaléka belső felhasználásra termel, nem ők fognak kijutni a kanadai piacra, hanem az ottani tőkeerős vállalkozások fogják érvényesíteni erőfölényüket az uniós piacon. Az USA-székhelyű cégek pedig kanadai leányvállalataik révén, kerülő úton, a CETA által nyújtott kedvezményeket élvezve juthatnak be az uniós piacra.

Az EP honlapja büszkén hirdeti: Az Európai Parlament 751 képviselője Önöket, a polgárokat képviseli.” Szégyen, hogy ennek a parlamentnek a többsége, élén az Európai Néppárttal, elfogadta ezt, a globális cégek érdekeit szolgáló megállapodást.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-delegációjának vezetője

Országjárásba kezd a Jobbik alelnöke, hogy megoldást találjon vidéki települések problémáira.
Felszólítja a kormányt a Jobbik arra, hogy tisztázza az uniós források szabálytalan felhasználása miatti százmilliárdos korrekció körülményeit.

2019 november