Civilekkel egyeztettünk a földtörvényről

2013-03-18 16:53

Civil szervezetek képviselői találkoztak a földforgalmi törvény ügyében Varga Géza jobbikos képviselővel. A szervezetek üdvözölték, hogy a Jobbik képviselői is alapvetően támogatják a 168 civil szervezet által jegyzett állásfoglalást és egyetértenek azzal, hogy a földügyi szabályozásnak a Nemzeti Vidékstratégia elveit kell követnie.

A földforgalmi törvény ügyében korábban állásfoglalást kezdeményező hét szervezet (CSEMETE Egyesület, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Szövetség az Élő Tiszáért, Szülőföld Mozgalom) képviselői szerdán Varga Géza képviselővel, a Jobbik mezőgazdasági kabinetjének vezetőjével találkoztak. A találkozót a parlamenti képviselő kezdeményezte.

A szerdai találkozóról beszámolva Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért elnöke elmondta, hogy a földügyet érintő stratégiai kérdésekben egyetértettek Varga Gézával, a Jobbik kabinetvezetőjével. Varga Géza a Jobbik Vidékgazdasági Kabinetjének elnöke 42 db módosító javaslatával tenné a nemzet érdekeinek megfelelővé a jelenlegi földforgalmi törvény tervezetet, egyik módosítója arra irányul, hogy 5 éves türelmi idő után terjedjen ki a földforgalmi törvény hatálya valamennyi jelenlegi földtulajdonra és földhasználatra, ne csak a hatályba lépés utáni ügyekre! A felek megállapodtak abban, hogy kölcsönösen megfontolják egymás érveit a fennmaradó vitás kérdésekben, mint például a helyben lakó földműves fogalmának meghatározásánál.

A Jobbik mellett más pártok képviselői (Fidesz, MSZP, LMP és PM) is megkeresték a civileket, akikkel a közeljövőben fognak majd találkozni. A civilek leszögezték, hogy a kormány és minden parlamenti képviselő erőfeszítéseit támogatják abban, hogy a magyar földügyi szabályozás a Nemzeti Vidékstratégiával kerüljön összhangba.

A földforgalmi törvényhez februárban benyújtott civil állásfoglalást összesen 168 szervezet támogatta. A szervezetek arra hívták fel a figyelmet nyilatkozatukban, hogy a földforgalmi törvény a jelenleg beterjesztett formájában a nagybirtok rendszert erősítené hazánkban, ami ellentétes a kormány hivatalos agrárprogramjával.

greenfo.hu nyomán jobbik.hu

Fotó: greenfo.hu

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

2019 augusztus