Híreink

Csak akkor lehet rend, ha mindenki tudni fogja azt, mi történt június 4-én

2015-06-18 14:30
-A +A

Raffay Ernő betegsége miatt változott az előadó személye a június 11-i Trianonról szóló előadáson; ifj. Tompó László történész vezette be a hallgatóságot a trianoni békediktátum előzményeibe és következményeibe.

A történész szerint az 1920. június 4-én aláírt gyalázatos szerződés előzményei olyan okokra vezethetőek vissza, melyek már a XIX. század elején megjelentek, véleménye szerint már akkor – elsősorban cseh, szlovák és román irodalmi művekben, tankönyvekben és sajtócikkekben, valamint korabeli térképeken – szembesülhetünk a magyar területek iránti vágyakkal. Tompó szerint az 1887-ben Eperjesen megalakult első szabadkőműves páholy is komoly tevékenységet folytatott annak érdekében, hogy országunkat oszlassák fel a nemzetiségek között, s azt terjesztették, hogy Magyarország a népek börtöne. Meglátása szerint óriási felelőssége volt a Magyar Tudományos Akadémiának, hiszen tudtak ezekről a vádakról, de semmilyen ellenpropagandát nem végeztek.

Tompó szerint belső okok közé tartozott a XIX. századi kozmopolita ideológia és a liberalizmus terjedése; a sajtó tulajdonlása és tulajdonosok véleménye Magyarországról. Úgy véli: a liberalizmus szétverte a gazdaságot is: akié a föld, azé az ország (annak lehetett földje, akinek pénze volt).

MIK_4170 masolat

A történész előadásában hangsúlyozta: önveszélyes folyamat indult el Magyarországon: Károlyi lemondott a magyar területek védelméről, átadta a hatalmat Kun Bélának, aki rövid idő alatt hírhedtté vált. Bukása után, Horthy bevonulásának idején már Párizsban folytak a tárgyalások. Bár Apponyi Albert nemet mondott a szerződésre, de a többi jelenlévő 1920. június 4-én, pénteken aláírták a diktátumot, mely Magyarország keresztre feszítésének napja lett.

Meglátása szerint Horthy kormányzóvá választása után megkezdődött országunk talpra állása. 1939. és 1940. között kárpátaljai, erdélyi, bácskai városok nagy részét sikerül visszaszerezni, azonban 1945-ben a moszkvai egyezmény visszaállítja a trianoni határokat.

MIK_4164 masolat

Tompó szerint a 90-es években hatalmas lehetőségek adódtak a Szovjetunió, Jugoszlávia és Csehszlovákia felbomlásakor: felajánlásokat kaptunk, melyek szerint cseh és felvidéki területeket kaphattunk volna vissza. Magyarország politikai vezetése azonban nem élt a felajánlásokkal, így elmulasztotta a revíziós lehetőségeket – hangsúlyozta.

Úgy véli, napjainkban folyik a belső „trianosodás”. Erre példaként említette az iskola oktatás hiteltelenségét; Kertész Ákos következmények nélküli kijelentését: „Magyarország megérdemelte Trianont”; illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem „holokauszt terápiáját”. Ifj. Tompó László szerint csak akkor lehet rendszerváltozás, ha a fejekben rend lesz és mindenki tudni fogja, hogy mi történt 1920. június 4-én.

Képgaléria ide kattintva

Jobbik XVIII. kerület – jobbik18.hu

 

Kapcsolódó cikkek


A Fővárosi Közgyűlés mai ülésére a Jobbik képviselője, Czeglédi János előterjesztést nyújtott be annak kapcsán, hogy a f
Több kormánypárti irányítású önkormányzatban testületi döntés nélkül is kihelyezték a székely zászlót.
A székely zászló összetekerve, műanyag gyorskötözőkkel lefogva, az ablakhoz begyűrve volt beledugva ugyanabba a tartóba,

Ajánlott cikkek

Lassan már nincs hét, nincs nap, hogy ne derüljön ki egy-egy kötvényt vásárló Fidesz-migránsról, hogy a jelenléte és tevékenysége biztonsági kockázatot jelent Magyarországnak.
Évek óta hangoztatjuk, hogy a Fidesz politikája a szakadék szélére taszítja a magyar közoktatást.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2018 szeptember