A délvidéki magyarság elárulására készül a Fidesz

2013-10-07 15:58

A Jobbik csalódottan, ám sajnos különösebb meglepetés nélkül értesült az újabb, szinte minden eredmény nélkül záródó magyar-szerb külügyi találkozóról. A Martonyi János és Ivan Mrkic külügyminiszterek közötti hétfői egyeztetésen a délvidéki magyarság számára sérelmes ügyek közül csupán csak a kollektív bűnösség visszavonásáról esett szó.

Felháborítónak és elképesztőnek tartjuk, hogy a magyar fél ismét, immár teljesen világosan deklarálta, semmilyen feltételt nem kíván szabni Szerbia EU-csatlakozása kapcsán, Martonyi János ugyanis azt hangsúlyozta: „Budapest nem akarja kétoldalú kérdésekkel terhelni a tárgyalásokat”. A Jobbik számtalan alkalommal hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés nem ismételheti meg azt az árulást, amelyet Erdély magyarsága ellen 2005-ben Románia csatlakozásának feltétel nélküli támogatásával egyszer már elkövetett, Martonyi János szavai szerint azonban a Fidesz éppen erre készül. A Jobbik szerint Magyarországnak a szerb EU-integráció kapcsán vissza nem térő lehetősége lenne nemzeti érdekeinek – így Szerbiába szakadt nemzetrészünk érdekeinek – érvényesítésére, amely lehetőségről magát nemzetinek nevező kormány soha nem mondhat le. Elfogadhatatlan például az, hogy miközben a koszovói szerbe k Európában példátlanul széles autonómiához jutottak, Magyarország még csak hasonló jogokat sem követel a délvidéki magyarság számára.

Döbbenetesnek tartjuk továbbá, hogy a magyar külügyminiszter a szerbiai nemzeti közösségek nemzeti tanácsai kapcsán csupán annyit mondott, nagyon kedvező fejlemény a létrejöttük. Mivel most lehetőség adódna a nemzeti tanácsok jogköreinek bővítésére, ezért a Jobbik szerint a magyar diplomácia dolga nem az, hogy belenyugodjon az eddigi eredményekbe, hanem az, hogy továbblépés lehetőségét keresse és követelje a szerb kormánytól.

Üdvözöljük ugyanakkor, hogy Ivan Mrkic megerősítette, a szerb kormány hamarosan visszavonja Csúrog, Mozsor és Zsablya 1944-45-ben legyilkolt magyarjainak kollektív bűnösségét kimondó jogszabályokat. A Jobbik türelmetlenül várja a hónapok óta ígért kormányhatározat elfogadását

Budapest, 2013. október 7.

Szávay István

Országgyűlési képviselő,