Elfogadhatatlan a rendőri fizetésekhez társuló kormányzati kommunikáció

2019-01-08 18:35

Nemcsak a rendőrök, a politikusok is felháborodtak Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár rendőri fizetésekről tett öntömjénező nyilatkozatán. Ahogy a 96 850 forintos nettó minimálbér sem duplája a 60 ezernek.

„Egy országban azoktól az emberektől, akiktől akár egy életen át áldozatot várunk el, kiejteni bármely kormányzati tisztviselő részéről azt, hogy most már milyen sokat keresnek, mert van, aki 15 év után akár nettó 200 ezer forintot is hazavisz (…), úgy gondolom, nem elfogadható és nem helyénvaló” – mondta Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője utalva arra, hogy Kontrát Károly államtitkár mekkora öntömjénezést csapott a rendőri bérek emelése kapcsán.

A képviselő asszony emlékeztetett, 2013-ban és 2015-ben is hasonló volt a kormányzati kommunikáció, de akkor is mind a rendőri szakszervezetek, mind az érintett egyenruhások jelezték, nem helytálló az „örömujjongás a kormányzat részéről”. Varga-Damm fel is olvasott a rendőrök által a Facebookra feltöltött üzenetekből.

Emlékeztetett, bár a kormányzat már nem számíttat létminimumot a statisztikai hivatallal, de a nettó fizetések mellé oda kell tenni azt is, mennyit kell költenie ahhoz, hogy az alapvető létfeltételeit biztosítani tudja. A képviselő asszony egy 2017-es vizsgálatot idézett, mely szerint egy rendőr 25-30 év alatt éri el azt a bért, amit egy hipermarket eladója kezdőként keres.

Varga-Damm Andrea szerint egy ilyen országban egyetlen kormány sem dicsekedhet, legfeljebb szerényen odamehet az államtitkár a rendőrhöz, és megérdeklődi tőle: az elvárásainak megfelelően alakultak-e a bérviszonyai?

A politikus asszony szerint „elfogadhatatlan, hazug mantra” az is, ami kormányzati reklámokban elhangzik, nevezetesen: kétszeresére emelték a minimálbért. 2010-ben a minimálbér nettója 60 ezer forint volt, 2019-ben ez az összeg 96 850 forint, ami szemmel láthatóan nem duplája a 60 ezernek. Ismertette, 8 év alatt 22 százalékkal emelkedtek az árak, a minimálbéresnek a kereset nettó emelkedése révén pedig reálértékben mindössze 23 650 forinttal marad több az élete fenntartására. „Ezt nevezi egy kormány bármilyen módon is fejlődésnek?” – tette fel a kérdést Varga-Damm. Összehasonlításként felidézte, a Gresham-palotában levő Four Seasons Hotelben Rogán Antal egy reggelije 11 ezer forintba kerül.

Rendőreinknek, akik „hóban-fagyban vigyázzák biztonságunkat, ilyen nettó béreket fizetni, és ilyen méltatlan kormányzati kommunikációt hozzátenni egyszerűen elfogadhatatlan” – zárta sajtótájékoztatóját a jobbikos képviselő.

alfahir.hu - jobbik.hu

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

2019 augusztus