Híreink

Ez nem költségvetés, ez büntetés!

2014-02-21 10:46
-A +A

A BKV véletlenül kimaradt a költségvetésből, véletlenek meg ezen a szinten nehezen hihetők.

Budapestet mélykómás állapotban, koszosan, eladósodottan, idegen tulajdonban működő közműcégekkel, és napi szintű létbizonytalansággal örökölte meg a jelenlegi városvezetés, aminek romeltakarításában a fővárosi Jobbik frakció is aktívan kivette és kiveszi a részét.

Tény, hogy Budapest 2014. évi költségvetési összege ismét zsugorodik, és ez a maradék is csak az elháríthatatlan feladatok finanszírozását jelenti. Nem sikerült ugyanis eddig ledolgozni a korábbi húsz év károkozásait, a vízmű kivételével a közműcégek visszavásárlását, így a főváros jelenét és jövőjét a kormányzati gazdaságpolitika tovább rontja.

A kormány december végén ugyan megszabadította Budapestet az eddigi adósságától, ami helyes dönté s volt, de ebből a BKV kimaradt. Az adósságok átvétele azonban a feszültségek kezeléséhez nem elegendő, a pénzügyi egyensúly nem vált tartóssá. Ezt jól mutatja, hogy a költségvetés idén újra egy 20, jövőre további 25 milliárdos bankhitel felvételével számol. A kölcsönök sorozatos felvételére pedig azért van szükség, mert az új feladatfinanszírozási rendszerből a budapesti tömegközlekedés kimaradt. Az ágazat 74 milliárdos támogatási igényének teljesítésére Budapestnek idén 42 milliárdot kell fordítania. Ennyi saját forrás pedig nincs, ezt hitellel kell pótolni. A főváros költségvetése nem is válik fenntarthatóvá mindaddig, amíg az állam a budapesti tömegközlekedés feladatfinanszírozását nem oldja meg.

Mint ismert, a BKV a Demszky korszak 20 éve alatt közel 800 milliárdos belső adósságot, és a rákényszerített hitelfelvételekkel máig ható adósságot görget, aminek csak a kamatai év i 4 milliárd forintot jelentenek. E kényszerhelyzet mintegy 12 ezer dolgozó létbizonytalanságát jelenti, továbbá a város vérkeringését biztosító közösségi közlekedés megbénulását, ami elfogadhatatlan.

A Jobbik a választásokat követően azonnal rendezni fogja a liberálisok és szocialisták, valamint a feledékeny Fidesz által okozott károk felszámolását.

Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője

jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


A városi költségvetés elfogadása után tartott sajtótájékoztatót Budai Lóránt a Jobbik önkormányzati képviselője a büdzsé
Kudarcot vallott a Fidesz-kormány felnőttképzési programja.
A Jobbik saját sikerének tekinti, hogy a nemrég benyújtott 2014.

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Dunaújváros pénzzel hálálta meg szociális dolgozóinak a megfeszített munkát, de az önkormányzat által adott rendkívüli juttatásra rótt állami adók nélkül több kerülhetett volna az emberek zsebébe.
Folytatódik a kormánymédia bírósági vesszőfutása.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 augusztus