Híreink

Fel sem vett hitel kamatait és már megtérült követelések behajtását is megkísérelték a végrehajtók

2019-03-22 17:58
-A +A
 
A kilakoltatási moratórium végének közeledtével a Jobbik halaszthatatlannak érzi a végrehajtási rendszer visszásságaival kapcsolatos rendezést, aminek érdekében egy fogyasztóvédelmi csomagot terjeszt a parlament elé – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel.
 
A politikus szerint a fogyasztóvédelmi jellegű előterjesztés aktualitását egyrészt a kilakoltatási moratórium lejártának közeledése adja, másrészt pedig a moratórium ideje alatt, a végrehajtói rendszer alsóbb szintjein tapasztalt mindennapos, tömeges visszaélések.
 
„A rendszerben adódó vadhajtásokat mindenképpen meg kell szüntetni a károsultak és ügyfelek érdekében” -szögezte le a Jobbik szakpolitikusa, aki a párt aktivista csapatával a tavalyi év során több kilakoltatást is megakadályozott. Ezeken az akciókon hajmeresztő esetekkel találták szemben magukat.
 
„Már térült követelések behajtását kísérelték meg. Sok esetben egy A/4-es oldalnyi kézzel írt sajtpapírral kívántak többmilliós összeget behajtani az érintett családoktól, vagy a fel sem vett hitel állítólagos kamatait akarták végrehajtani.”
 
Z. Kárpát Dániel közölte azt is, hogy a javaslatcsomagban kezdeményezik a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, illetve részleges végrehajtási moratóriumot vezetnének be a devizahiteles ügyekben, így „amíg tartana a moratórium, nem lehetne mesterségesen duzzasztani az állítólagos tartozásokat.”
 
A jobbikos képviselő azt is szorgalmazta, hogy a kormány által most tervezett családtámogatások minden elemét igénybe vehessék azok is, akik önhibájukon kívül devizahitel-csapdába kerültek, így rákerültek a KHR-listára, ami kizáró okként szerepel a támogatások igénybevételénél.
 
Hangsúlyozta: azt utóbbi években tízezernyi kilakoltatás történt Magyarországon, ami "felháborítóan magas, világrekorder érték".
 
A Jobbik képviselője azt ígérte, hogy aktuálpolitikai indoklásoktól és kiszólásoktól mentes szakmai javaslatot nyújtanak be, és arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy vegyék komolyan esküjüket és ennek megfelelően tárgyaljanak az előterjesztésről.
 
Ehhez az kellene, hogy a kormány bontsa fel az EBRD-vel kötött paktumát, amiben kikötötte, hogy semmilyen terhet nem tesz a bankokra a magyar polgárok helyzetének rendezése érdekében és hogy a bankszövetség ne diktálhasson a kormánynak.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Ajánlott cikkek

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 július