Felháborító az Ukrán Választási Bizottság döntése

2014-09-10 15:53

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elfogadhatatlannak tartja az Ukrán Választási Bizottság parlamenti körzethatárokkal kapcsolatos döntését. Mint ismert, a bizottság úgy határozott, hogy a kárpátaljai választási körzethatárokat változatlanul hagyja, ezzel pedig továbbra is ellehetetleníti az önálló magyar parlamenti képviselet megteremtését. A döntés különösen felháborító annak fényében, hogy Petro Porosenko ukrán elnök és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség korábban megállapodást kötött, amely szerint az elnök támogatja a helyi magyarság parlamenti képviseletének lehetővé tételét.

A Jobbik helyesnek tatja és üdvözli, hogy a döntés ellen a Nemzetpolitikai Államtitkárság is felemelte szavát. Fontosnak tartjuk ugyanakkor megjegyezni azt is, hogy a felháborító döntés elkerülhető lett volna, ha a kormányzat nem csak most, a határozat megszületését követően eszmél fel, hanem az ukrajnai válság kapcsán első perctől a magyar közösség érdekeinek képviseletében lépett volna fel. Ismételten bebizonyosodott tehát, hogy a kizárólag a jó kapcsolat kialakítására és a jószomszédi viszonyra törekvő, az EU elvárásainak mindenben megfelelni akaró, ezért a határozott nyomásgyakorlásról lemondó diplomácia nem járható út. Minden tárgyalás során megalkuvást nem tűrő magyar nemzeti érdekképviseletre van szükség. A Jobbik bízik benne, hogy a kormány nem tudja le a problémát mai közleményével, hanem kész további lépések megtételére is.

Szávay István

országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke