Felháborodás az Állami Egyházügyi Hivatalban

2020-08-05 10:10
Becsülettel végigszenvedtem a Magyar Hírlapban Kiss Antal teológusként és családapaként (és szigorúan nem Schmitt Pál munkatársaként, vagy a Fidesz főtanácsadójaként, vagy más politikai kinevezettként) jegyzett „atyai intelmeit” Hodász Andráshoz, aki jelenleg Magyarország egyik legkarizmatikusabb és legnépszerűbb katolikus papja. Kiss Antal (aki most teológusként ereszkedett le hozzánk, egyszerű katolikus hívekhez és főleg András atyához, és véletlenül sem a Fidesz kommunikációs stratégájaként) ugyanis sérelmezi azt, hogy Hodász András részt vett az Index melletti szimpátiatüntetésen, és általában sem riad vissza attól, hogy a kormánypropagandától adott esetben merőben eltérő véleményének hangot adjon.

Kiss Antal szerint ugyanis nem megengedhető, hogy egy katolikus pap „politikai aknamezőre sétáljon”, és olyan vélemények mellett álljon ki, amelyeket most éppen pont ellenzéki pártok képviselnek, hiszen Kiss Antal úgy tartja, hogy keresztény ember ellenzéki politikusokkal nem azonosulhat. Márpedig szerinte egy bedarált médium és annak meghurcolt munkatársai mellett kiállni egyértelműen pártügy, hiszen Kiss Antal szerint független média nincs és nem is létezhet. Ahogyan pedig a gyakorló katolikus (és csak mintegy mellékesen volt fideszes kabinetfőnök) Kiss Antal tartja, nem hogy pártfüggetlen média sincs, de pártfüggetlen szolidaritás és pártfüggetlen keresztény értékrend sem. Hogyan is lehetne, hiszen pont Kiss Antal és kollégái írták meg az idevágó fideszes kommunikációs paneleket és eszelték ki azokat a stratégiai lépéseket, amelyekkel a történelmi magyar egyházakat éppen úgy akarják bedarálni és a saját politikájuk szolgálatába állítani, ahogyan a független médiát. Így aztán Kiss Antal szerint Hodász András atya sem járhat csak úgy a saját értékrendje szerint tüntetni, vagy posztolgathat kormánykritikus tartalmakat. Hiszen ellentétben Kiss Antallal, aki a Fidesz rendszerében maga választja meg, hogy éppen a teológus, a családapa, a kabinetfőnök, a kommunikációs stratéga vagy a plagizáló Schmitt Pált mosdató hű pártkatona képében szólal meg, András atya szerinte csak mint katolikus pap léphet fel, ha pedig katolikus és pap is, akkor Kiss Antal világképe szerint csakis az orbáni rendszer kiszolgálója lehet. Hogy miért? Mert Kiss Antal kenyéradó gazdája, a Fidesz azt mondta és kész.

Tisztelt Kiss Elvtárs! Higgye el, én értem az Ön frusztráltságát, hiszen miközben Ön azzal vádolja András atyát, hogy abortuszpártiakkal, sőt keresztényellenesekkel árul egy gyékényen, amiért egy konkrét ügyben kiáll az Ön rendszerének üldözöttjei mellett, a lelke mélyén Ön is nagyon jól tudja, hogy az Ön igazi konfliktusa Hodász András atyával nem politikai természetű. Ön az egész pályafutását arra építette, hogy nagyon is evilági pártfogói egyik hangzatos pozícióból rakosgatták a másikba, cserébe pedig Ön kenetes hangon előadhatta az óriási keresztényt. Persze, csak addig, amíg Orbán Viktor, Schmitt Pál, vagy az éppen aktuális „sziauram” megengedte Önnek. Így aztán védett Ön imáival csaláson kapott államfőt, írt dörgedelmes hangú cikket arról, hogy a Fideszen kívül minden párt az egyház ellensége, és persze jó sokszor hallgatott is, amikor pedig meg kellett volna szólalni. Már ha nem helyezte volna a párthűséget réges-régen Isten elé abban a Fideszben, ahol „jó keresztény” lehet egy pedofil Kaleta Gábor, ahol a polgári értékrendbe belefér Deutsch Tamás sokszoros házasságtörése, és ahol Borkai Zsolt a példás családapa, de esetleg,  ha javasolhatom, nézzen még körül a szűkebb családjában is, mert onnan is hallottam érdekes történeteket... És Ön, kedves Kiss elvtárs, nem csak ügyek mentén, nem csak néha, nem csak egy teljesen közömbös kérdésben áll ezek mellett az emberek mellett, hanem mindig és mindenkor. „Velük árul egy gyékényen”.

Ezzel szemben Hodász András mellett nem állt és nem áll semmiféle párt, nem kap milliós megbízásokat, nincsenek befolyásos rokonai, és nem követ semmilyen politikai mozgalmat, egyedül csak Istent és azt, amit helyesnek érez. És mégis, szinte a semmiből, a saját hitéből, és az abból nyert erőből és kitartásból ma Hodász András az egyik legelismertebb pap Magyarországon, akire sokan figyelnek. Azok a fiatalok is, akik valóban a kereszténységet keresik, de nem ott, ahol Ön, hanem ott, ahol a kereszténység valójában van.

De ne aggódjon Kiss elvtárs, nem kell rögtön liberális rémeket látni! Az Ön és András atya közötti küzdelem nem ideológiai és nem politikai jellegű, remélem, hogy ez megnyugtatja. Az Önök közötti ellentét két eltérő embertípus örök és kibékíthetetlen ellentéte. Tudja, minden totalitárius rendszer üldözte azokat az embereket, akik a hatalmaskodók előtt nem hajtottak fejet. Ezért üldözték Mindszenty bíborost, ezért üldözték Wyszyński bíbrost, és most ez zavarja Önt Hodász Andrásban is. Ők állnak ugyanis az egyik oldalon.

Amit hol reakciósnak, hol fasisztának, hol liberálisnak bélyegeznek azok, akik a másik oldalon pártzászlókat lobogtatnak, pozíciókat, pénzt és befolyást osztogatnak egymásnak, és nem értik, hogyan lehet, hogy vannak, akiknek az Önök befolyása, pénze és társasága nem ér semmit.  Ezen a másik oldalon áll Ön és társai, kedves Kiss elvtárs. Kár, hogy nem született pár évtizeddel hamarabb, az Állami Egyházügyi Hivatal büszke lenne Önre. Ha már kereszténynek alávaló.

Gyöngyösi Márton
EP-képviselő

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

2020 szeptember