Feljelentést teszünk a Mártai Erőmű ügyében

2020-03-27 13:24

Még tavaly decemberben – egy parlamenti interpellációban - kérdeztünk rá arra az Innovációs Minisztérium államtitkáránál, hogy mennyiért fogja megvásárolni az állam Mészáros Lőrinctől a mostanra anyagilag teljesen kifacsart Mátrai Erőművet? Akkor azt a választ kaptuk, hogy az ügylet lezártáig az adatok nem nyilvánosak.

Aztán eltelt három hónap, és 2020. március 26-án végre megtudhattuk, hogy a korábban 6 milliárd forintért megvett erőművet Orbán Viktor strómanja, Mészáros Lőrinc 17 milliárdért el is adta a magyar államnak. Ráadásul úgy, hogy amíg az erőmű két évig Mészárosé volt, 11 milliárd forintot sikerült osztalékként a kormányközeli zsebekbe juttatni. Ez még a barátok között is 22 milliárd forintos nyereség az Opus csoportnak. Az pedig csak a hab a tortán, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egyáltalán nem vizsgálta az adásvételt.

A Jobbik számára elfogadhatatlan, hogy a magyar állam 17 milliárd forintért megvett egy olyan létesítményt, amelyikért az előző tulajdonosa 6 milliárdot fizetett! Arról nem is beszélve, hogy az államnak, tehát a magyar adófizetőknek kerül majd súlyos összegekbe az erőmű átalakítása! Mi most megtesszük a feljelentést e példátlan, az államot és az embereket megkárosító ügylet miatt.

Elképesztőnek tartjuk, hogy az Orbán-kormány képes még arra is kihasználni a járványhelyzetet, hogy egy ekkora svindlit fű alatt lezongorázzon, miközben a kór elleni védekezésben már most nagyon komoly lemaradásunk van a szomszédos országokkal szemben! Úgy látszik, mégsem köti meg annyira az ellenzék a kormány kezét, hiszen az ilyen ügyeket, mint a Mátrai Erőmű adásvételi botránya, gördülékenyen tud kezelni. Szerintünk inkább a járvány elleni védekezésre kellene a mostaninál sokkal nagyobb figyelmet fordítani.

Dudás Róbert országgyűlési képviselő, Jobbik

Nunkovics Tibor országgyűlési képviselő, Jobbik

A harminc százalékos béremelés és a hatékony béralku mézesmadzagjának hamis fogadalmára hivatkozva vették el több mint harmincezer pedagógustól a hatékonytalannak kikiáltott közalkalmazotti státuszt.
Úgy fest a helyzet, hogy a miniszterelnöknek csak azért volt szüksége az egészségügyi rendszer feletti kontrollra, hogy a zavarosban halászó haverokat végül helyzetbe hozhassa.

2020 május