Híreink

Feljelentést tett a Jobbik a Fidesz-SZDSZ szerelem miatt

2014-03-28 08:23
-A +A

Nem elég, hogy a kormány pont Kóka János volt SZDSZ-es politikusnak adott diplomata útlevelet, a Jobbik szerint még azt is törvénytelenül tette. Szilágyi György csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy feljelentést tett az ügyben.

Az Alfahír.hu hozta nyilvánosságra szerdán, hogy Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter nem mástól kapott diplomata útlevelet üzleti életének felpezsdítéséhez, mint Szijjártó Pétertől, Orbán Viktor jobbkezétől, külgazdasági államtitkártól. Lapunkat a Külügyminisztérium úgy tájékoztatta, az 1998. évi XII. törvény 12. § (2) bekezdése alapján Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kérésére állította ki a Külügyminisztérium Konzuli Főosztálya 2013. március 12-én. Az okmány 2014. november 30-ig érvényes, tehát több, mint másfél évig.

Szilágyi György szerint azonban a hivatkozott törvény nem ad lehetőséget arra, hogy Szijjártó Péter államtitkárként diplomata útleveleket osztogasson, ehhez minimum miniszteri poszt szükséges. Mindezért a Jobbik országgyűlési képviselője feljelentést tett hivatali visszaélés, továbbá hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A minisztérium által hivatkozott, „a külföldre utazásról” szóló 1998. évi XII. törvény 12. § (2) bekezdése a következőképpen rendelkezik: „Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.”

A Jobbik politikusa szerint, míg a szocialista párt afrikai, addig a Fidesz diplomata útlevelekkel ügyeskedik. Mint mondta, a Fidesz 2010-ben elszámoltatást ígért, aminek nyilván érintenie kellett volna Kóka Jánost is, hiszen az SZDSZ-hez jelentős mennyiségű korrupciógyanús ügy köthető. Ezzel ellentétben a kormánypárt Kóka János volt elnöknek diplomata útlevelet ad, a Jobbik azon javaslatát pedig, hogy a több száz milliós adósságot felhalmozó párt emberei, mint Fodor Gábor vagy Kuncze Gábor ne indulhassanak újabb választáson, lesöpörték az asztalról.

Kóka a Cellum-csoportnak lobbizott Szaúd-Arábiában, aminek része az a Cellum Global Zrt. is, ami vissza nem térítendő, 174 milliós állami támogatásban is részesült az Orbán-kormánytól. A Cellum egyébként akkor kezdett igazán felfutni, amikor az MSZP-SZDSZ kabinet az uniós pályázatokkal azt felhizlalta – emlékeztetett a képviselő.

Szilágyi György felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt a megfelelő fegyelmi eljárás lefolytatására, továbbá a Jobbik nevében követelte, hogy a Külügyminisztérium azonnali hatállyal vonja vissza Kóka János diplomata útlevelét.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Az SZDSZ-nek a Magyar Fejlesztési Bankkal szemben fennálló tartozása mintegy félmilliárd forintra rúg.
A Fidesz ismét segítőkezet nyújtott a balliberális oldalnak, az MSZP-vel nagykoalícióban kívánják segíteni a liberálisok
Egyre nagyobb a Fidesz felelőssége, az adófizetők állják SZDSZ több száz milliós tartozását.

Ajánlott cikkek

Sok sikert, eredményes és kitartó munkát kívánunk mindannyiuknak!
A Jobbik frakció megszavazta a tévesen Stop-Sorosnak nevezett alaptörvény-módosítást.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2018 június