Híreink

A Fidesz stratégiai cselédséget kényszerít a dolgozókra

2019-01-14 15:27
-A +A
 
A Jobbik nemcsak a rabszolgatörvénnyel, de a "szociopata neoliberális" szemlélettel is szakítana. 
 
"Mit ér a munkavállaló, ha magyar?" - tette fel a költői kérdést hétfői sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője.
 
"Ebben a multik gyarmatává és a kormányközeli oligarchák tartományává züllesztett országban bizony nagyon keveset"  - szögezte le.
 
Ander szerint a rendszerváltás óta ugyanaz a "szociopata neoliberális dogma" érvényesül hazánkban, amely szerint "stratégiai kell ajánlani a multinacionális cégeknek és stratégiai cselédséget kell kényszeríteni a dolgozókra." 
 
A bérek alacsonyan tartásával, a munkavállalói jogok megkurtításával és a szakszervezetek lefegyverzésével, vagy lefizetésével elérték, hogy a magyar dolgozók "kizsigerelhető futószalagon szállított munkaerő-állattá" váltak a kedvezményezett cégek szemében. 
 
A politikus emlékeztetett: 2014-ben Orbán Viktor Rijádban arab üzletembereknek azzal dicsekedett, hogy minőségéhez képest a magyar munkaerő milyen olcsó. Ez a szemlélet vezetett oda, hogy mára az Európai Unióban csak Bulgária marad el mögöttünk az egy főre jutó fogyasztás tekintetében – mutatott rá.
 
A Jobbik szerint ezzel a szemlélettel azonnal szakítani kell, "a magyar dolgozókat nem lehet feláldozni a tőkeérdekek oltárán".
 
A párt ezért hirdette meg december közepén a Munkavállalói Minimum programot, amelyről a hétfői nap folyamán egyeztetnek a szakszervezetekkel. A koncepciónak hat fő pontja van:
 
- A férfiak számára a 40 év munkaviszony utáni nyugdíj lehetősége
- A korkedvezményes nyugdíjak rendszerének visszaállítása
- Egyeztetések a munka törvénykönyvének módosításáról, valamint a sztrájkjogi szabályozás igazságtalanságainak felülvizsgálatát
- A növekvő számú munkahelyi balesetek miatt a munkafelügyeleti szervek megerősítése
- Az európai bérszakadékot felszámoló Bérunió
- Az országon belüli, állami-önkormányzati dolgozók bérszakadékának felszámolása
 
Ander szerint Munkavállalói Minimum az „igazságos, élhető és versenyképes Magyarország vízióját kínálja.” Hozzátette: a Jobbik támogatja a szakszervezetek négypontos követelését, ám "mi nem vagyunk hajlandóak lemondani a Férfiak40 programról".
 
A párt programjának mér évek óta része, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 ledolgozott év után. Ander elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar férfiak 60 százaléka meg sem éri a nyugdíjkorhatárt. 
 
Hangsúlyozta azt is: hiába sikerül kiharcolni a szakszervezeti követelések elfogadását, az "csupán Írott malaszt marad", ha a Fidesz kormányzása alatt leépített munkafelügyeleti rendszert nem erősítik meg. 
 
"A Munkavállalói Minimumhoz való hozzáállás világosan meg fogja mutatni, kik azok a mostani elégedetlenség tűzénél csak a politikai pecsenyéjüket sütögetik, és kik azok, akiknek ezen túl is van érdemi mondanivalójuk."  - szögezte le Ander Balázs. 
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Több mint 800 ezer ember hagyta el az országot, mert az Orbán-kormány alacsonyan tartja a béreket, a kivándoroltak helyére pedig ukránokat, törököket telepítenek.
A kétes hátterű, több esetben nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő letelepedési kötvényes migránsok ügye után a Fidesz újabb botrányos bizniszbe keveredett.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 május