A Fidesz stratégiai cselédséget kényszerít a dolgozókra

2019-01-14 15:27

A Jobbik nemcsak a rabszolgatörvénnyel, de a "szociopata neoliberális" szemlélettel is szakítana.

"Mit ér a munkavállaló, ha magyar?" - tette fel a költői kérdést hétfői sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője.

"Ebben a multik gyarmatává és a kormányközeli oligarchák tartományává züllesztett országban bizony nagyon keveset"  - szögezte le.

Ander szerint a rendszerváltás óta ugyanaz a "szociopata neoliberális dogma" érvényesül hazánkban, amely szerint "stratégiai kell ajánlani a multinacionális cégeknek és stratégiai cselédséget kell kényszeríteni a dolgozókra."

A bérek alacsonyan tartásával, a munkavállalói jogok megkurtításával és a szakszervezetek lefegyverzésével, vagy lefizetésével elérték, hogy a magyar dolgozók "kizsigerelhető futószalagon szállított munkaerő-állattá" váltak a kedvezményezett cégek szemében.

A politikus emlékeztetett: 2014-ben Orbán Viktor Rijádban arab üzletembereknek azzal dicsekedett, hogy minőségéhez képest a magyar munkaerő milyen olcsó. Ez a szemlélet vezetett oda, hogy mára az Európai Unióban csak Bulgária marad el mögöttünk az egy főre jutó fogyasztás tekintetében – mutatott rá.

A Jobbik szerint ezzel a szemlélettel azonnal szakítani kell, "a magyar dolgozókat nem lehet feláldozni a tőkeérdekek oltárán".

A párt ezért hirdette meg december közepén a Munkavállalói Minimum programot, amelyről a hétfői nap folyamán egyeztetnek a szakszervezetekkel. A koncepciónak hat fő pontja van:

- A férfiak számára a 40 év munkaviszony utáni nyugdíj lehetősége
- A korkedvezményes nyugdíjak rendszerének visszaállítása
- Egyeztetések a munka törvénykönyvének módosításáról, valamint a sztrájkjogi szabályozás igazságtalanságainak felülvizsgálatát
- A növekvő számú munkahelyi balesetek miatt a munkafelügyeleti szervek megerősítése
- Az európai bérszakadékot felszámoló Bérunió
- Az országon belüli, állami-önkormányzati dolgozók bérszakadékának felszámolása

Ander szerint Munkavállalói Minimum az „igazságos, élhető és versenyképes Magyarország vízióját kínálja.” Hozzátette: a Jobbik támogatja a szakszervezetek négypontos követelését, ám "mi nem vagyunk hajlandóak lemondani a Férfiak40 programról".

A párt programjának mér évek óta része, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 ledolgozott év után. Ander elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar férfiak 60 százaléka meg sem éri a nyugdíjkorhatárt.

Hangsúlyozta azt is: hiába sikerül kiharcolni a szakszervezeti követelések elfogadását, az "csupán Írott malaszt marad", ha a Fidesz kormányzása alatt leépített munkafelügyeleti rendszert nem erősítik meg.

"A Munkavállalói Minimumhoz való hozzáállás világosan meg fogja mutatni, kik azok a mostani elégedetlenség tűzénél csak a politikai pecsenyéjüket sütögetik, és kik azok, akiknek ezen túl is van érdemi mondanivalójuk."  - szögezte le Ander Balázs.

alfahir.hu - jobbik.hu

A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki Baló György televíziós műsorvezető, szerkesztő halála miatt.
A Jobbik támogathatónak, de fékezett habzásúnak tartja a csomagot.

2019 március