A fideszes álhírgyárak bojkottjára szólít fel a Jobbik

2018-11-26 15:07

Ha már a Fidesz nem hajlandó megtisztítani a közéletet.

Tudatos tájékozódást kér a választóktól a legerősebb ellenzéki erő.

"A kormány nem csak megrendeli azokat, de busásan fizet is az álhírekért" - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. Szerinte erre abból is következtetni lehet, hogy a kormánypárt a kulturális bizottság mai ülésén indoklás nélkül leszavazta az ellenzéki erő javaslatát.

Ennek értelmében a jövőben azok az orgánumok nem kaphattak volna állami támogatást, amelyek rendszeresen, de évente legalább háromszor, jogerős bírósági végzéssel igazolható módon valótlanságokat terjesztenek.

Jakab Péter emlékeztetett, hogy a Fidesz valószínűleg nem véletlenül mondott nemet erre a javaslatra, hiszen a Jobbik például immár 150-nél is több sajtópert nyert a fideszes médiumokkal szemben.

Felidézte, hogy a Fővárosi Törvényszék 2017-ben csak a Vona Gáborról terjesztett rágalmak és hazugságok miatt a Ripostot 14, az Origót 9, a Lokált pedig 8 alkalommal marasztalta el.

A szóvivő kifejtette, hogy állami hirdetéseken keresztül az ehhez hasonló propagandakiadványok csak tavaly 51 milliárd forinthoz jutottak, ami hirdetési bevételeiknek a 80-90 százalékát teszi ki. Jakab szerint a jobbikos javaslat értelmében azonban például egy Ripost-féle szennymédiumnak két lehetősége maradt volna: "vagy befejezi a hazudozást, vagy megszűnik".

A szóvivő a Fővárosi Törvényszék álláspontját is idézte az egyik sajtóper kapcsán, e szerint: "nincs létjogosultsága valótlan, kitalált tényeket állító, terjesztő, híresztelő újságírásnak".

Hozzátette: a mai szavazás fényében úgy tűnik, hogy a Fidesz képviselői ezzel nem értenek egyet, ők továbbra is milliárdokat akarnak pocsékolni az álhírek kitalálóira és terjesztőire.

Ezért a Jobbik közvetlenül a választókhoz fordul, és arra kérik őket, hogy a Fidesz támogatása nélkül is hajtsák végre a Jobbik törvényjavaslatát. Az ellenzéki párt közzé fogja tenni azoknak a médiumoknak a listáját, melyek a leszavazott javaslat értelmében nem lennének jogosultak közpénz-milliárdokra.

"Arra kérjük a választókat, hogy ezeket a médiumokat bojkottálják: ne nézzék, ne hallgassák, ne olvassák, az ingyenesen osztogatott kiadványokat pedig nyugodtan gyűjtsék össze, és dobják a szelektív hulladékgyűjtőbe" - mondta Jakab Péter, majd hozzátette: a Jobbik arra hívja föl az embereket, hogy tájékozódjanak tudatosan és minden szinten álljanak ellen a fideszes hazugságoknak.

alfahir.hu - jobbik.hu

Szávay István Facebook-bejegyzése.
A Jobbik népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a munkavállalók véleményt mondhassanak a Fidesz-KDNP rabszolgatörvényéről.

2018 december