Híreink

A Fidesznek semmi se szent

2016-07-21 21:28
-A +A

150 milliós állami támogatás vándorolhat a Németh Zsolthoz köthető haveri zsebekbe a tusnádfürdői kemping felújítása kapcsán, a közpénzből épült ingatlanok pedig egyszerűen átkerülhetnek egy magáncég tulajdonába. Szávay István kellemetlen kérdéseket tett fel a Tusványost szervező alapítvány körüli pénzügyek kapcsán.

Az elszakított magyarság támogatását szolgáló Bethlen Gábor Alap 2014 májusában 150 millió forint támogatást ítélt meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) helyszínéül szolgáló tusnádfürdői kemping felújítására. A nyertes alapítvány a Németh Zsolt egykori külügyi államtitkárhoz, jelenlegi külügyi bizottsági elnökhöz kötődő Pro Minoritate Alapítvány.

Ebből az előzetes költségterv szerint 48 milliót 3 db, egyenként 6-8 fő befogadására képes téliesített faház felépítésére, 102 millió forintot pedig egy megfelelő konferenciaterem kialakítására kért a pályázó – vázolta fel a jobbikos képviselő az ügy előzményeit, amelyről tavaly év végén mi is írtunk.

Az ügy akkor kezdett gyanús lenni a politikus számára, amikor tavaly októberben a BGA megengedte, hogy 2015 áprilisa helyett 2016 augusztusáig halasztódjanak a kivitelezési munkák, sőt, azóta még egy további esztendő haladékot is kaptak. Szávay szerint joggal merül fel az a kérdés is, hogy „mi kerül 3 faházban Székelyföldön 48 millió forintba, miközben a vonatkozó építési engedélyen csupán 21 millió forint szerepel?" Kételyeit megosztotta a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságával is, ám érdemi választ nem kapott az illetékesektől.

Azóta kiderült, hogy a felépített, és később felépítendő ingatlanok még csak nem is az alapítvány tulajdonát képezik majd, hanem egy magáncég, a kempinget üzemeltető TBT RO SA tulajdonába kerülnek – hívta fel a figyelmet az Alfahír keddi cikkére Szávay.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy a cikk szerint a TBT RO SA ahhoz a Nagy Szabolcshoz köthető, aki egyfelől a Pro Minoritate Alapítvány főtitkára, másfelől a kempinget bérlő cég egyik tulajával közös cége van, és a felújítási munkálatokat végző cégben is társtulajdonos.

A jelek szerint a projekt körüli céghálónak a középpontjában tehát Nagy Szabolcs áll, aki „évtizedek óta Németh Zsolt bizalmi embere” - mutatott rá Szávay. Nagy már a kilencvenes évek első felétől XXII. kerületi fidesszel dolgozott, cégei a helyi önkormányzattól azóta is több tízmilliós megrendeléseket kapnak – hangsúlyozta a képviselő.

A politikus hozzátette: korábban hiába kérte Lélfay Koppányt, a BGA vezérigazgatóját és a Pro Minoritatét vezető Tárnok Máriát, hogy hozzák  nyilvánosságra az ügy dokumentumait. Két kevésbé lényeges iraton kívül  semmit nem kapott. A BGA arra hivatkozott, hogy „döntés előkészítő” anyagokról van szó, így azokat a vonatkozó jogszabály értelmében nem kötelesek kiadni. Szávay nem értett egyet velük, és perre ment az iratok nyilvánossága érdekében, az eljárás jelenleg is folyik.

Az elmúlt hetekben megjelent sajtóinformációk tükrében a Jobbik feltétlenül szükségesnek érzi a kérdés mielőbbi tisztázását, ezért a politikus arra szólítja fel  a BGA-át, hogy hozzanak nyilvánosságra minden dokumentumot,

hogy tisztázzák az alábbi kérdéseket:

- Kinek a tulajdonába kerülnek a felépítmények és ki fogja őket hasznosítani?
- Igaz-e, hogy Nagy Szabolcs nemcsak a pályázatot elnyerő alapítvány vezetésében, hanem a kivitelezést az alapítványtól elnyerő cégben és abban a vállalatban is erőteljesen érdekelt, ami az Alfahír információi szerint tulajdonosa lesz a Tusványoson felépítendő ingatlanoknak és az azokból származó bevételt lefölözi majd?
- Felveti-e az állami támogatások ilyen módú felhasználása a költségvetési csalás és a hűtlen kezelés gyanúját? Amennyiben igen, milyen lépéseket kíván tenni a BGA?

A szocialistákról régen az a mondás járta, hogy „csak azt nem lopják el, ami le van betonozva”, ám a közpénzből épülő ingatlanokat magánkézbe átjátszó Fidesz már rajtuk is túltesz – vélekedett Szávay István.  Hozzátette: számára egyre inkább úgy tűnik, hogy az állami támogatások egy nagyon szűk, Németh Zsolthoz kötődő kör zsebébe vándorolnak.

A Fidesz-korrupció nem ismer határokat – szögezte le a politikus. A Jobbik szerint különösen felháborító, hogy a jelek szerint "a Fidesznek már semmi sem szent, még az elszakított magyarság minden nemzetben gondolkodó ember számára fontos támogatását is korrupcióra használják fel."

Felelőtlen referendum

Kérdésre válaszolva a kvótareferendum kormányzati plakátkampányát úgy jellemezte: „Blőd, gagyi és gyerekes, amellyel a Fidesz hülyének nézi a választókat.”

Ha a kormány valóban a megoldásra törekedett volna akkor a Jobbik sokkal egyszerűbb javaslatát fogadta volna el az Alaptörvény módosítására – hangsúlyozta. Véleménye szerint ezt azért utasították el, mert valójában ezzel a népszavazással kizárólag belpolitikai céljaik vannak: saját pozíciójukat akarják erősíteni, és el akarják terelni a korrupcióról, a gazdasági nehézségekről a figyelmet.

Orbánék azt szeretnék, ha hónapokon keresztül csak erről a népszavazásról szólna a magyar politika -  vélekedett Szávay. Ugyanakkor hozzátette: mivel a Jobbik számára az uniós kvótadiktátum elfogadhatatlan,  „ha már ki lett írva íva a referendum, a Jobbik arra buzdít, hogy mindenki menjen el, és szavazzon nemmel."

A politikus szerint azonban azt is látni kell, hogy komoly veszélye van a népszavazás érvénytelenségének. „Ez nem egy népszerű műfaj Magyarországon”, ezért úgy véli, felelőtlenség volt egy ilyen fontos kérdést erre az intézményre bízni.

Rogán Antal korrupciós botrányáról szólva rámutatott: visszatetsző a fideszes politikus védekezése, aki annyival intézi el Portik Tamás súlyos vádjait, hogy „egy bűnöző szavai nem hitelesek”. Szávay emlékeztetett: a kormánypárt 2014-es választási kampánya jelentős mértékben szintén egy elítélt bűnöző, Zuschlag János állításaira épült.

A jobbikos képviselő „furcsának” nevezte, hogy épp a kormányzati kommuniációért felelős miniszter „bujkál a média elől”,  sajtótájékoztatóit szinte titokban, kizárólag a baráti média számára meghirdetve.

alfahir.hu - jobbik.hu
 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A kormánynak fel kellene bontania az önfeladó, gazdasági árulással felérő paktumot

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 augusztus