Fizesse ki a kormány a magyar munkavállalók kieső bérének 80%-át!

2020-03-30 16:44
Z. Kárpát Dániel javaslata szerint a válság miatt veszélybe kerülő munkabér 80 százalékát a magyar államnak kellene garantálnia.

"Ha a magyar állam garantálni tudná a magyar emberek bevételeit, akkor el tudnánk kerülni a nagyvilágban számos helyen előkerülő válságörvényeket"

- mondta el online sajtótájékoztatóján a politikus hozzátéve, hogy Japánban például 800 ezer forinttal felérő támogatást nyújt az állam a járvány miatt válságba kerülő családok számára, annak érdekében, hogy ne lehetetlenüljenek el.

Megjegyezte, hogy térségünkben  a cseh, a szlovák, a lengyel, a bolgár és a román kabinet meg tudta ezt oldani,

"nem hisszük el, hogy a magyar kormánynak csak egy nulla százalékos kipótlásra telik".

Pártunk kész csomagot nyújtott be a törvényhozásnak, amelyben javasoljuk, hogy az általunk korábban kezdeményezett Magyar Munkahelyvédelmi Alapon keresztül több százmilliárdos költségvetési átcsoportosítással, a legnagyobb tőkeerejű, jellemzően multinacionális cégek befizetéseivel, valamint várható nemzetközi forrásokkal garantáljanak juttatást a munkavállalóknak. Úgy gondoljuk, az külön alku tárgyát képezheti, hogy a későbbiekben adó- vagy járulékkedvezmények formájában hogyan tudják részben vagy egészben visszanyerni ezeket a befizetéseiket az érintett nagyvállalatok.

A munkahelyvédelmi alappal munkahelyek tömegét lehetne megmenteni a későbbi megszűnéstől, tömegeket lehet a segélyezés elől az aktív munkaerő-piacon tartani.

Célunk, hogy Magyarországon senkit ne fenyegessen éhezés, kilakoltatás, teljes ellehetetlenülés.

2020 szeptember