Híreink

Gazdasági rendszerváltással valóban lehetne 241 ezer forint a nettó átlagbér

2019-10-15 13:48
-A +A
 
"A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját" - kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.
 
A politikus szerint a KSH szerinti 241 ezer forintos átlagbér nem felel meg a valóságnak, a statisztikában ugyanis nem szerepelnek az öt főnél kevesebbet foglalkoztató cégek, amik már alapvetően 20 ezer forinttal csökkentenék ezt a számot, továbbá növekményként jelenik meg benne a korábbi cafeteria is. Noha ezt a kormány szereti bérnövekményként propagálni, valójában csupán átcsoportosítás eredménye, hiszen a cafeteria rendszer megszüntetése nyomán építették be annak összegét a bérekbe. 
 
Z. Kárpát Dániel mind regionális, mind uniós összehasonlításban kiugróan alacsonynak nevezte a hazai fizetéseket, megjegyezve, csak a litván, a bolgár, a lett és a román bérekkel tudtunk versenybe szállni, ám mára a litvánok is előztek, így közelítünk a legrosszabb bérezések dobogójához.
 
Ehhez tartozik, hogy a lakhatási támogatások megszüntetésével sokkal nehezebben tudnak a fiatalok biztos otthont teremteni maguknak, mindemellett  a megélhetési költségek és a világrekorder áfa is kigazdálkodhatatlanná teszi sok család kiadásait, ami a külföldre vándorlás irányába tereli őket. 
 
A Jobbik ezért "gazdasági rendszerváltást", a köz- és a magánszférát is érintő, átfogó bérrendezési koncepciót sürgetett, aminek keretében újratárgyalnák a multicégek stratégiai megállapodásait,
kikötve azokban a magyarországi bérek "lassú, de a termelékenység növekedése által engedett" emelését.
 
A képviselő kiemelte, az egymást váltó kormányok által "indokolatlanul kényeztetett" nemzetközi vállalatok közteherviselésbe való bevonásával, megadóztatásával lehet forrást teremteni a fizetésemelésekre.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
   

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július