Ha él a gyár, él a város!

2020-08-26 16:36
Augusztus 24-én, hétfőn találkozott Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő Evgeny Tankhilevichel, a dunaújvárosi Vasmű vezetőjével a kollektív szerződés felmondása miatt, miután múlt hét pénteken Molnár Lászlóval, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökével is személyesen egyeztetett.

A Vasmű vezetőjével a következőkben sikerült megállapodniuk:

1. Tankhilevich úr megígérte, hogy a jelenlegi kollektív szerződés lejárta előtt (jövő év február) új kollektív szerződés fog megszületni.

2. Azért, hogy erre a képviselő és a városvezetés is garanciákat kapjon, Kálló kérésére elfogadták, hogy a tárgyalásokon Dunaújváros Önkormányzata is képviseltethesse magát.

3. A jobbikos honatya biztosította a cégvezető urat arról, hogy minden olyan intézkedésben támogatni fogjuk, ami a dolgozók és a vállalat érdekeit szolgálja, ugyanakkor jelezte neki, hogy jövő héten egy határozati javaslatot fog benyújtani az Országgyűlésnek. Ez tartalmazni fogja, hogy olyan nagy cégek, mint a Vasmű egyoldalúan nem mondhatják fel a kollektív szerződéseket. Ahhoz, hogy ez törvénybe legyen foglalva szükség lesz a Fidesz-frakció igen szavazatára is. Rajtunk ugyanis ez nem múlik.

4. Tárgyaltak a Vasmű és az Önkormányzat kapcsolatáról is. Dunaújváros Önkormányzata is minden olyan lépést megtesz, amit saját hatáskörében megtehet a gyár pénzügyi nehézségeinek áthidalásában - itt nyilván az önkormányzatnak fizetendő adókról van szó, amelyeket a törvényi kereteken belül, ha kell, rugalmasabban kezelnek, hogy biztosítva legyen a termelés.

5. Kitértek a Vasmű tulajdonosi hátterére is. Azt látjuk, hogy az állam a partvonalról figyeli az ügyet, nem ismerjük az álláspontjukat. Ettől függetlenül természetesen magánszereplőknek is van lehetőségük vásárlásra, és Kálló Gergely azt a tájékoztatást kapta Tankhilevich úrtól, hogy előrehaladott tárgyalások folynak egy tőkeerős, szakmai befektetővel. Ez mindenképpen biztató, hiszen az, hogy ez a kérdés napirenden van, azt jelenti, hogy igenis van létjogosultsága a gyárnak, és mások is érdekeltek a termelésben, a gyár működtetésében. A tulajdonosváltással kapcsolatban az ígéretek szerint nemsokára bővebb információkat kapunk.

Ha él a gyár, él a város!

Dunaújváros kapcsán minden félnek ezt kell figyelembe vennie, ennek kell számunkra a vezérlő elvnek lenni.

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

2020 szeptember