Híreink

Ha a Jobbik nyer, lesz végre önálló zöld minisztérium

2018-03-12 16:11
-A +A
 
Már a neve is ismert: Természeti Erőforrás Minisztériuma. A Jobbik bemutatta a civilszervezetekkel és szakértőkkel egyeztetett környezetvédelmi és energetikai programját is. Az önálló zöld tárca mellett az elsődleges cél a magyar környezetvédelem régi fényének visszaállítása és tovább erősítése.
 
Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa mutatta be a kormányváltásra készülő ellenzéki párt környezet- és természetvédelmi, valamint energetikai politikáját. Közölte, a sajtóeseményt megelőzően a jelentősebb civilszervezetekkel megtörtént annak megvitatása is.
 
A vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke már rögtön az elején rögzítette: „2010-óta folyamatosan épül el a környezetvédelem Magyarországon”.
 
Hozzátette: megszűnt az önálló zöld tárca, a hatóságokat a kormányhivatalokba integrálták és csökkentették a jogköreiket, valamint egyre kevesebb költségvetési forrás érhető el kármentesítésére is.
 
Ezt a folyamatot szeretné a Jobbik visszafordítani, egy új erős önálló zöld minisztérium létrehozásával, amit valószínűleg Természeti Erőforrás Minisztériumnak fognak nevezni, és amely egyesíti mindazokat a hatás- és jogköröket, amelyek a természeti erőforrások használatával és fenntartásával kapcsolatosak, így például a talaj, a víz és a levegő védelme is ide tartozna.
 
Kepli Lajos szerint ezek egyelőre egy szükségszerű rosszként jelentkeznek az Orbán-kormány szemében. Erre példa, hogy a hatóságok engedélyező osztályokká silányultak a különböző minisztériumokban, és politikai akarat szerint döntenek egy beruházás megvalósulásáról, nem számít annak környezetkárosító hatása. 
 
A SZAKPOLITIKUS 3 PONTOT EMELT KI:
- Nincs semmilyen koncepció, program a kármentesítésre: ha kipattan egy ügy, akkor csak utólagos, tűzoltó jelegű kárelhárítás zajlik.
- A lakossági hulladékgazdálkodás romokban hever, a kormány által létrehozott központi koordináló szerv nem képes ellátni a feladatát. Ezt a Jobbik új alapokra fogja helyezni, a jelenlegi rendszer ugyanis már nem sokáig tartható fenn.
- Óriási a probléma a levegőminőség területén is, pedig Magyarországgal szemben eljárás is indult az Európai Unióban, mert nem képes teljesíteni azokat a követelményeket, amelyek az egészséges városi és vidéki élethez hozzájárulhatnának. Ennek kiváltója egyrészt az ipari termelés, másrészt a nem megfelelő lakossági fűtéstechnológia, ami a téli időszakban komoly gondot jelent. Ez utóbbi Kepli Lajos szerint szociális kérdés is, hiszen oda kellene figyelni egy kormánynak, hogy az állampolgárok ne fagyjanak meg a fűtetlen otthonaikban.
 
Az energiapolitika kapcsán pedig arról beszélt, hogy a Jobbik decentralizált energiaellátásban gondolkodik, amelyek közösségi, lakossági szinten valósulna meg, másrészt olyan energiahatékonysági beruházásokra van szükség, amelyek biztosítják egy-egy háztartás villamosenergia ellátását. 
 
Kepli Lajos leszögezte: a fosszilis- és a nukleáris energiát hosszabb távon ki kell vonni a hazai energiamixből, bár most még szükségesek, de a helyi és a megújuló energiákra kell majd egyre inkább támaszkodni. Utóbbi kapcsán megjegyezte, a szél és a vízenergiában bőven van még kapacitása hazánknak 
 
A környezet- és a természetvédelem régi fényét és hatásköreit kell visszaállítani és továbberősíteni, foglalta össze a politikus. Példaként felhozta, hogy a hatáskör nélkül maradt, emberhiányban szenvedő természetvédelmi őrszolgálatokat is vissza fogja állítani a Jobbik. „Hiszen a Fidesz-kormánnyal szemben nekünk fontos környezetünk védelme, és hogy milyen környezetet hagyunk unokáinkra, és a következő generációra” - fűzte hozzá.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Három ponton módosítaná a CSOK-kal kapcsolatos szabályozást a Jobbik.
Javasoljuk, kezdjék el bemutatni a valóban a pályája végéhez közeledő Orbán Viktor első beszédeit is, hogy láthassuk, hogyan lett fiatal demokratából kiöregedett bolsevik.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
2019 február