Ha nem fizetsz, mehetsz?

2018-02-16 16:13

A Jobbik úgy véli, hogy a XXI. században a tudás alapú társadalom eszménye és az élethosszig tartó tanulás szükségességével szemben ma Magyarországon szinte luxusnak számít a felsőoktatásban való részvétel. Folyamatosan csökken az érdeklődés az egyetemi, főiskolai képzések iránt: míg a 2010-ben a jelentkezők száma a 140 ezer főt is meghaladta, 2016-ra 30 ezer fős visszaesés volt tapasztalható. Ez a népességfogyást figyelembe véve is magas adat. Azonban nem meglepő annak fényében, hogy a jelenlegi felsőoktatásba kerülésnek nem a szorgalom és a tudás a mércéje.

Egyre inkább a szülők pénztárcája határozza meg, ki jogosult egyetemre járni. Hiába az állami ösztöndíjas képzési forma, ha a tanuló létfenntartása nem biztosított: a minimális kollégiumi férőhely miatt rengetegen albérletbe kényszerülnek. Az egekbe szökött albérletárak, a több százezer forintos kaució vállalhatatlan többlet terheket ró az épp önállósodó fiatalra és családjára. Az elmúlt három évben a felsőoktatási hallgatók 41 százaléka tanult költségtérítéses képzési formában. Azonban ez az adat csalóka, ugyanis sokszor már a jelentkezés előtt eldől a diák sorsa, hiszen nem tudják bevállalni a felsőoktatással járó költségeket. A hátrányos helyzetű tehetséges tanulók számára pedig szinte csak álom marad a továbbtanulás.

Mindaddig rossz a rendszer, amíg egyetlen olyan fiatal is van az országban, aki anyagi helyzete miatt nem járhat egyetemre. A Jobbik kormányon a felsőoktatás megreformálásával érdem alapon fogja biztosítani a fiatalok továbbtanulási lehetőségeit, melyekhez egyúttal megfelelő körülményeket fog teremteni. Ennek kulcslépése az új kollégiumok építésének beindítása, valamint az állami ösztöndíjas férőhelyek számának bővítése és az alacsony ösztöndíjak tisztességes szintre emelése. Emellett a béruniós program már rövid távon is érezhető módon növelné az egyes szektorokban a béreket - közelítve a magyar fizetéseket az európai átlaghoz -, amely az elvándorlást csökkentené.

Kiriák Klaudia, Jobbik Ifjúsági Tagozat országos alelnöke

A horvátországihoz hasonló védelmet sürget a hazai devizahitel-károsultaknak a Jobbik.
A választási kampány hajrájában a Fidesz csúcsra járatta hazugsággépezetét.

2018 július