Híreink

Handó távozásával új korszak nyílhat a bíróságokon

2019-12-06 14:36
-A +A
 
A Jobbik azt reméli, hogy Handó Tünde távozásával új korszak nyílik a hazai bírósági igazgatás vezetésének történetében - mondta Gyüre Csaba, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a parlament törvényhozási bizottságának alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Hangsúlyozta: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének jelölésébe, kinevezésébe a frakcióknak nincsen beleszólásuk, így csak reményüknek adhatnak hangot, hogy a jövőben a szakmaiságról és a bírói függetlenségről szólnak majd a területről érkező hírek.
 
Az elmúlt nyolc évben, a Handó Tünde nevével jelzett korszakban nem minden állt meg úgy, ahogy egy jogállamban meg kellene - fogalmazott Gyüre Csaba.
 
Szerinte 2010 után a kétharmados többség folyamatosan támadta a bírói függetlenséget "és igyekezett a bírósági rendszert is bedarálni a kormányzat alá",
illetve befolyásolni annak működését. E törekvések között említette a bírák nyugdíjazási rendszerének megváltoztatását, a közigazgatási bíráskodás rendszerének felállítását, a fizetésemelés elmaradását, ami 2004 óta 70 százalék körüli reálbércsökkenést okozott, illetve a bírói szervezeten belül "folyamatosan bírált" tevékenységű Handó Tünde OBH-elnöki kinevezését is, aki "egy fideszes pártkatona felesége".
 
Mint beszámoltunk róla, Handó Tünde leköszönésével kapcsolatban érdekes momentumot jelentett egy búcsúlevél is, ami a bíróság honlapján jelent meg: a stílusában rettentően kínos, ’50-es éveket idéző irományt 24 bírósági vezető írta alá, akiket úgy tudni, ezért külön felrendeltek Budapestre. A levélről nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy komolyan gondolták-e, vagy pont ellentétesen, inkább gúnyolódtak Handón és munkásságán.
 
Végül a kellemetlen levelet inkább levették a honlapról, ami nem is csoda, hiszen ilyen sorok szerepeltek benne: „Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról, melyet ezúton is hálásan köszönünk.”
 
Áder János köztársasági elnök Senyei György Barna bírót javasolta az Országos Bírói Hivatal elnöki posztjára, miután Handó Tündéből alkotmánybírót csinált a Fidesz-KDNP. Senyeit egyhangú döntéssel támogatták az Országos Bírói Tanács tagjai, ami egyelőre megnyugvást jelenthet a testületnek az eddigi háborúskodások után.
 
Pénteken az Országgyűlés igazságügyi bizottsága is támogatásáról biztosította Senyei György Barna kinevezését. A leendő új vezető azt mondta, békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban, hogy az teljesíthesse alkotmányos kötelezettségét, a magas színvonalú, időszerű és pártatlan ítélkezést.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 szeptember