Híreink

Hasztalan volt a figyelmeztetés: káosz a tankönyvellátásban

2013-09-09 14:10
-A +A

A Jobbik szerint felháborító, ami tankönyvellátás címén jelenleg az országban zajlik. Korábban már többször is felhívtuk a figyelmet a most valósággá vált problémákra, jeleztük a lehetséges veszélyeket, mindezt hiába. Mostanra egyértelművé vált, hogy a rendszer teljes csőd, és a kormány által meggondolatlanul, elkapkodva létrehozott és monopolizált tankönyvellátási rendszer a diákokat, a családokat és az iskolákat sújtja.

A tankönyvellátással kapcsolatos aktuális hibákat lehetetlen felsorolni. Hol a Kello informatikai rendszere hibásodott meg, hol a csekkek nem érkeztek meg, hol a nyilvántartás volt hibás. A kiszállítás teljesen bizonytalanul működik, ha meg is érkeznek a könyvek, akkor sem biztos, hogy a csomagok azokat a tankönyveket tartalmazzák melyeket a szülők megrendeltek. Az iskolai könyvtáraknak rendelt könyveket sok iskolába péntekig még nem szállították ki. A Kello pedig képtelen mindezt kezelni, az érintettek nem kapnak tájékoztatást a kérdéseikre, az egyedi problémák megoldására nem képesek. Az alapvetően hibás elvekre épülő új rendszer kiagyalói természetesen nem vállalják a felelősséget a kialakult helyzetért és az iskolákra mutogatnak a hibák miatt.

Bebizonyosodott, hogy a többnyire fideszes háttéremberekkel feltöltött Kello képtelen rendesen ellátni a feladatát, pedig a kormány még a tankönyvek árrését is az eddigi átlagos 12-ről 20 százalékra emelte, hogy növelje a Kello hasznát. A Jobbik erre reagálva még májusban javasolta az indokolatlanul magas árrés megszüntetését és ezzel párhuzamosan a tankönyvek árának 13 százalékos csökkentését. Erről határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

A Jobbik ezekre tekintettel felszólítja a kormányt, hogy egyrészt támogassa a Jobbik kezdeményezését a tankönyvárak csökkentése érdekében, másrészt pedig vizsgálja ki a Kello hibáit és dolgozzon ki egy működőképes, családbarát rendszert, amellyel a 2014/2015-ös tanév tankönyvellátása problémamentesen biztosítható.

Farkas Gergely országgyűlési képviselő

jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Trafikmutyi-eljárás a drága tankönyveknél is - Fotó: MTI
A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a tankönyvellátás rendszerének átalakítása miatt emelkedni fognak a tankönyvek ár
A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a tankönyvek ára a jelenlegi árszínvonalhoz képest 13 s

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott videók

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
2020 február