A hatalom mondja meg a gazdáknak, mit tehetnek a földjükkel

2018-11-29 08:12

Eddig talán sokak szemében értelmiségi nyavajgásnak tűnt a jelenlegi rezsimet a '89 előtti rendszerhez hasonlítani, hamarosan azonban a gazdák is a kádárista TSZ-világban érezhetik magukat – derült ki Magyar Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján.

Minden eddiginél nagyobb hatalmat adna az Agrárkamara kezébe a Fidesz törvényjavaslata – mutatott rá a jobbikos képviselő. A politikus szerint már a termelőkre erőltetett tagdíj, a sikkasztási ügyek, a szakmaiatlan döntések sora és a "magyar viszonyokhoz szokott ember szemével is extrémen antidemokratikus" kamarai választások már eddig is joggal háborították fel a tisztességes gazdákat.

A Fidesz legújabb tervezete azonban lényegében korlátlan hatalmat adna a testület kezébe, hiszen "az Agrárkamara határozná meg, hogy egy gazda a saját földjét kinek és mennyiért adhatja el"  - mutatott rá a képviselő.

A földforgalmi törvényt már korábban is úgy módosították, hogy a kamarán belül megalakított helyi földbizottságok kaptak vétójogot a termőföld adásvételek fölött – emlékeztetett a politikus. E határozatokkal szemben azonban az önkormányzathoz és az igazságszolgáltatáshoz is lehetett fellebbezni. Az új javaslat értelmében azonban

minden jogorvoslati lehetőség megszűnik, tehát kizárólag az Agrárkama dönthet minden magyar gazda földjének sorsáról.

Magyar szerint a helyzetet igazán súlyossá azt teszi, hogy "az Agárkamara lényegében a Fidesz."

A testület megyei vezetőiről "egy egyszerű internetes kereséssel megállapítható", hogy kivétel nélkül mindannyian "kőkeményen be vannak kötve" a kormánypárthoz.

Az Agrárkamara élén álló kormánypárti káderek mára lényegében teljhatalommal bírnak az egész mezőgazdaság felett, "ha a Földművelésügyi Minisztérium egyszer csak megszűnne, hetekig fel se tűnne senkinek"  - fogalmazott a politikus.

Ha az Országgyűlés elfogadja ezt a javaslatot, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul – szögezte le Magyar Zoltán, hozzátéve: jogászaik szakvéleménye szerint a tervezet „legalább három ponton” ellenkezik az Alaptörvénnyel.

alfahir.hu - jobbik.hu

Az elmúlt nyolc évben, a Handó Tünde nevével jelzett korszakban nem minden állt meg úgy, ahogy egy jogállamban meg kellene.
A kormánypártok döntésének értelmében egyetlen egy ellenzéki képviselő sem vehet részt a sajtó ellenőrzését gyakorló Médiatanács működésében.

2019 december