A hatóságok helyett ellenzéki pártok kezdik felderíteni a Tiborcz-ügyet

2018-02-26 18:10

Az MSZP, az LMP és a Jobbik alternatív vizsgálóbizottságot hozott létre az Elios-ügyben - közölték hétfőn Budapesten a pártok képviselői. Egy ilyen ügyben Magyarországon vagy a cselekvés, vagy az elfelejtés jöhet szóba, a hatóságokra teljesen felesleges várni.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője azzal indokolta a kezdeményezést, hogy szerinte a nyomozóhatóságok a "fülük botját sem mozdítják", a nyilvánosság pedig egy közös ellenzéki fellépés igényét fogalmazta meg.

Mint mondta, azért ezt a formát választották, mert parlamenti képviselőként a törvény erejénél fogva választ kell kapniuk a hivataloktól és a hatóságoktól.

Közölte azt is, hogy az árnyékbizottságba más parlamenti pártok tagjait és független képviselőket is várnak. A testületet felváltva vezetik; Budapesten meghallgatásokat, vidéken kihelyezett tényfeltáró üléseket tartanak a következő hetekben - mondta Harangozó Tamás, aki szerint az MSZP önkormányzati képviselői által megszerzett szolnoki és kalocsai dokumentumok igazolják az OLAF jelentésében megfogalmazódott gyanút a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalásról.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az alternatív bizottság céljaként fogalmazta meg, hogy információkat gyűjtsenek. Szerinte már akkor is megérte létrehozni a testületet, ha kiderül, ki adta meg az Elios igazgatójának számát Horváth István volt szekszárdi polgármesternek és honnan tudtak egy olyan projektről, amit még ki sem írt az unió.

Megjegyezte azt is, a hódmezővásárhelyi közvilágítási szerződés nem kivétel volt, hanem maga a szabály, szakmányban végezték a közbeszerzések manipulációját.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt emelte ki: a miniszterelnök és családja korrupció gyanújába keveredett, minden normális országban egy ilyen után le kellene mondania.

A bizottság megpróbálja feltárni, hogy a kormányfő veje milyen csalássorozatot követett el a cégein keresztül - fogalmazta meg az ellenzéki képviselő.

A politikus jelezte azt is, hogy az első ülést kedden Kecskeméten tartják, ahol az önkormányzatnál kívánnak betekinteni az iratokba.

alfahir.hu - jobbik.hu

A Fidesz-KDNP-vel ellentétben a Jobbik továbbra is teljes körű védelmet követel hazánknak, így elutasítja a gazdag migránsok betelepítését is.
Úgy tűnik, a NER hamarosan bekebelezi a még megmaradt kormánykritikus média egyik utolsó bástyáját is.

2018 szeptember