Haverok kaphatnak vétójogot a földbizottságokban?

2013-12-03 11:41

A falvak halálos ítéletének nevezte az Agrárkamarán belüli agrárgazdasági bizottságok szervezésének állapotát Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. Lehet, hogy ezek lesznek a vétójoggal rendelkező földbizottságok? A Jobbik garanciát kér, hogy nem.

A nemzeti párt politikusa szerint a bizottságok szervezését aggályos módon végzik, a legtöbb településen ugyanis „csak egy papírfecnit” helyeznek ki az önkormányzatokban. A gazdálkodók jelentős része nem kap értesítést, sokan csak pletykákból szereznek tudomást arról a tényről, hogy az agrárgazdasági bizottságok létrejöttek – mondta.

Bár a kormány tagadja, Magyar Zoltán szerint egyre több jel mutat arra, hogy ezeknek a bizottságoknak közük lesz azokhoz a földbizottságokhoz, melyek a fideszes kormánytöbbség által elfogadott új földtörvényben vétójoggal rendelkeznek majd a földvásárlók személyét illetően.

A képviselő a Somogy megyei Babócsa községet emelte ki sajtótájékoztatóján, mellyel kapcsolatban elmondta: a helyi bizottság öt főből áll, közülük négyen „erősen köthetők” ahhoz a céghez, amelyik hetekkel ezelőtt földbotrányba keveredett. Információk szerint a cég úgy szerzett vissza állami földeket, hogy - bár az állam újraosztás címen elvette tőlük - azokat a tulajdonos családtagjai nyerték vissza.

Magyar Zoltán szerint a helyzet roppant aggasztó. Mint elmondta, sok gazda kereste fel őket az elmúlt napokban az ország számtalan településéről azzal kapcsolatban, hogy a bizottságok megalakulásáról nem kaptak értesítést. „Félő, hogy a trafikmutyihoz és az állami földbérleti mutyihoz hasonlóan semmi másról nem szól a történet, mint, hogy a jelenlegi kormánypárt hogyan tudja majd a sajátjainak kijátszani a földeket” - mondta a képviselő, emlékeztetve, hogy ezek a földbizottságok vétójoggal fognak rendelkezni mindenféle tulajdonváltás esetén.

Budai Gyula államtitkár hétfőn a Parlamentben úgy reagált a Jobbik aggályaira, hogy a nemzeti párt mellébeszél, és a helyi gazdálkodókat minősítgeti. Ezt a képviselő határozottan visszautasította, hozzátéve, hogy látható, miszerint a bizottságokat sokszor nem helyi gazdálkodók alakítják, hanem az állami földbérleti mutyikban erősen érintett személyek.

A nemzeti párt felszólította a kormányt, hogy hasson az Agrárkamarára a kétes bizottságok megszüntetésének érdekében, és egy nyílt választási rendszer szerint alakítsa újra azokat. A Jobbik garanciákat is vár arra vonatkozóan, hogy a most megalakult agrárgazdasági bizottságok nem lesznek átalakítva a jövőbeni földbizottságokká. Ha így történik - hangsúlyozta ki Magyar Zoltán -, akkor a "földlenyúlásról fog szólni minden".

alfahir.hu

Turiné Orosz Margit, Ózd korábbi fideszes képviselője levéltitok védelméhez fűződő ügyéről.
A Jobbik eddig közel nyolcvan pert nyert a hazug kormánypropaganda ellen.

2017 november