Helyiek segítségével állítana össze vidékfejlesztési csomagot a Jobbik alelnöke

2019-11-22 08:30

Országjárásba kezd a Jobbik alelnöke, hogy megoldást találjon vidéki települések problémáira. Bana Tibor szakértők segítségével, a helyiek és a polgármesterek bevonásával készítene egy olyan programcsomagot, amely valódi megoldást nyújthat aprófalvaknak, de akár a nagyobb városoknak is.

Vas megyei polgármesterekkel egyeztet, majd országjárásba kezd Bana Tibor. A Jobbik alelnöke a körút végére egy olyan programcsomagot kidolgozását ígéri, amely valódi segítséget nyújtana a vidéki települések fejlődéséhez.

A párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy vannak olyan szolgáltatások, amelyek minden településen elengedhetetlenek lennének, de még sincsenek mindenhol biztosítva: A megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás és tömegközlekedés, az ingyenes wifi szolgáltatás és az önkormányzati jogok a legkisebb falvaktól a megyeszékhelyekig mindenkit megilletnek.

Szerinte elsősorban azért van szükség a vidéki települések lakóival és vezetőivel történő egyeztetésre, mert a kormányzat által indított programok ugyan a vidéki településeket hivatottak segíteni, de az amúgy is szűkös források nagy részét nem tudták a valós igényeknek megfelelően elkölteni.

Példaképp a kerékpár- és közútfejlesztéseket hozta fel, amire nem pályázhattak a Magyar Falu Programban érintett kistelepülések. Az országgyűlési képviselő szerint a programot úgy lehetett volna igazán hatékonnyá tenni, ha először megkérdezik az érintetteket, hogy mire van szükségük.

A Magyar Falu Programmal többször foglalkozott már portálunk. A kormány szándékai szerint a program részeként a kistelepülések életminőségének javítására az idén 75 milliárd forintot osztanak szét 15 alprogram keretében, amelyből 14 esetében már le is zárták a pályázati időszakot. Ebből októberig négy alprogramban, több mint 21 milliárd forint értékben történtek meg a kifizetések, összesen 1454 településnek, ami azt jelenti, hogy egy-egy falu kevesebb, mint 15 millió forintot kapott.

Októberig a kistelepülések életminőségét javító programpontokban összesen 10713 pályázat érkezett be, amelyek közül 1398-at egyházi pályázók nyújtottak be. A pályázatokból szolgálati lakások, bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, belterületi utak és járdák, sportparkok, temetők, valamint önkormányzati és egyházi közösségi terek épülhetnek, vagy újulhatnak meg - emlékeztetett.

alfahir.hu - jobbik.hu

2019 december