Híreink

Hitelfelvétellel kezdődik a tanév a magyar családoknál

2017-09-01 09:03
-A +A
 
A Jobbik szerint az iskolakezdés indokolatlanul nagy terhet ró a családokra, ezért szükség van arra, hogy a kormányzat, illetve 2018-tól a Jobbik-kormány intézkedéseket tegyen ennek csökkentésére - mondta Dúró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy 2012 óta a statisztikai adatok szerint a személyi kölcsönöknél augusztus és szeptember a legaktívabb hónap, és az emberek a felméréseken el is mondják, hogy az iskolakezdés miatt kell ehhez az eszközhöz folyamodniuk.
 
Felháborítónak nevezte, hogy a tankötelezettség teljesítése ró a családokra olyan terhet, hogy hitelfelvételre kényszerülnek.
 
Közölte: a Jobbik ismételten javasolja a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának 5 százalékra csökkentését, beleértve a tanszereket, iskolaszereket is. Emellett - folytatta - a Jobbik a nyugdíjakhoz hasonlóan inflációkövetővé tenné a családtámogatásokat is, mert ezek a juttatások jelenleg évről évre veszítenek reálértékükből.
 
Úgy vélte: nemcsak a családok, hanem a pedagógusok is csalódottak lehetnek a mostani tanévkezdéskor, hiszen szeptember 1-je a pedagógus életpályamodell újabb hazugságának napja is lesz. Felidézte: a kormány korábban azt ígérte, hogy minden pedagógus részesülni fog a 2017. szeptemberi alapbéremelésből, azonban most kiderült, hogy differenciált béremelés lesz, ráadásul az egyik pedagógus úgy juthat többletforráshoz, ha egy másik nem kapja meg azt.
 
Hozzátette: szakmai szervezetek, szakszervezetek és a Nemzeti Pedagógus Kar is tiltakozik, mert elfogadhatatlannak tartják a differenciált béremelés ezen módszerét.
 
A Jobbik szerint biztosítani kell a forrást ahhoz, hogy mindenki megkaphassa a béremelést, a pedagógusbéreket a minimálbérhez kellene kötni, valamint a diplomás átlagbér szintjére kellene emelni a pedagógusok bérét, az életpályamodellt pedig nem a szakma tiltakozása ellenére, hanem velük egyeztetve kellene megalkotni.
 
Dúró Dóra hivatkozott az OECD nemrég megjelent jelentésére, amely szerint az elmúlt években a felsőoktatásból 18 százalékos forráskivonás ment végbe, 2010-től az államilag finanszírozott férőhelyek 68 ezerről 55 ezerre csökkentek, valamint 10 éve nem volt ösztöndíjemelés.
 
Közölte: a Jobbik kormányra kerülése esetén megemeli az ösztöndíjakat, mert szükség van arra, hogy a szegényebb sorban élő fiatalok számára is elérhető legyen a felsőoktatás.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
 

Ajánlott cikkek

A Jobbik javaslata a devizahitelesek válságára nyújtana megoldást, ami a pártelnök elmondása szerint továbbra is az ország egyik legsúlyosabb problémája.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2017 november