Hogyan szavazhatok külföldről?

2018-01-22 08:29

Tisztelt Külföldön Élő Választópolgár!

Ön a Jobbik választási kisokosát olvassa, amelyben a 2019-as európai parlamenti választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze azért, hogy segítsük Önt választójogának gyakorlásában.

A legfontosabb kérdés, hogy Önnek van-e bejelentett, állandó magyarországi lakcíme vagy sem. Mindkét esetben tud szavazni, de teljesen más szabályok vonatkoznak az állandó lakóhellyel rendelkező, illetve nem rendelkező magyarokra.

1. A szavazáson az vehet részt, aki

- rendelkezik magyar állampolgársággal, és ezt érvényes magyar személyi igazolvánnyal VAGY magyar útlevéllel VAGY magyar jogosítvánnyal igazolni is tudja (a magyarországi szavazáson lakcímkártyát is be kell mutatni, ez a külképviseleti szavazáson nem szükséges),

- betöltötte 18. életévét,

- nem áll közügyektől való eltiltás hatálya alatt,

- szerepel a választási névjegyzékben.

2. Kire szavazhatok?

Magyarországi vagy EU-n kívüli állandó lakcímmel rendelkezők: a magyarországi pártok európai parlamenti listájára.

EU-s, de nem magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők: csak az állandólakcíme szerinti ország pártjainak listájára.

3. Hogyan tudok bekerülni a magyarországi választási névjegyzékbe?

EU-s, de nem magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők: Önnek sajnos nincs lehetősége bekerülni a magyarországi választási névjegyzékbe.

Magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők: Ön automatikusan bekerül a névjegyzékbe. Ha a szavazás napjára (május 26.) nem jön haza, akkor értesítenie kell az állandó lakcíme szerinti választási irodát, hogy külföldön hol szeretne szavazni. (Ugorjon a 4. ponthoz!)

EU-n kívüli állandó lakcímmel rendelkezők: Regisztrált Ön a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azóta? Ha igen, akkor ezt nem kell újra megtennie, mert a regisztráció 10 évig érvényes, és minden választáson való részvételkor automatikusan megújul.

Ha Ön még egyszer sem regisztrált, akkor online kérelmet kell benyújtania ezen a linken VAGY kinyomtatni és postai úton a 1397 Budapest, Pf.: 547 címre eljuttatni az ezen a linken letölthető nyomtatványt. A személyes adatok megadásánál nagyon figyeljen, mert a Nemzeti Választási Iroda (NVI) betűről betűre összeveti azt a magyar hatóságok által nyilvántartott adatokkal, és eltérés esetén dönthet az elutasításról! A regisztrációnak legkésőbb május 2-a, péntekig meg kell érkeznie az NVI címére, akinek ezután érkezik csak meg, az már nem vehet részt a májusi választáson. További információk a regisztrációról itt olvashatók.

4. Mikor, hol és hogyan adhatom le a szavazatomat?

Magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők:

- Magyarországon május 26-án személyesen az állandó lakcím szerinti szavazókörben VAGY előzetes átjelentkezés után bármely más magyarországi település szavazókörében. Az előzetes átjelentkezést legkésőbb május 22-e, szerda 16 óráig be kell jelenteni online VAGY postai úton VAGY személyesen a lakóhelye szerint illetékes választási irodánál. További információk az átjelentkezésről itt.

- Külföldön, az amerikai kontinensen május 25-én, mindenhol máshol május 26-án az NVI által megadott külképviseleteken. A teljes lista a pontos helyszínekkel ide kattintva érhető el. A külföldről szavazáshoz szintén át kell jelentkezni online VAGY postai úton VAGY személyesen a lakóhelye szerint illetékes választási irodánál.  Az átjelentkezési kérelemnek legkésőbb május 17., péntek 16 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez!

Bár a Jobbik többször is kezdeményezte, a kormány ellenállása miatt levélben szavazásra magyarországi állandó lakcím esetén sajnos NINCS lehetőség.

EU-n kívüli állandó lakcímmel rendelkezők:

- A jogszabályok szerint az NVI 18-25 nappal a szavazás előtt levélcsomagot juttat el postai úton arra a címre, amelyet Ön a regisztrációkor megadott. Ha Ön magyarországi címet vagy valamely külképviselet címét adta meg, a szavazási levélcsomagot csak személyesen veheti át, ha viszont külföldi címet adott meg, akkor más is átveheti. A levélcsomag kitöltését az alábbi link 17-18. pontja írja le részletesen. A boríték feladható postán (ennek május 25-ig kell megérkeznie az NVI-hez) VAGY személyesen a külképviseleteken (a választás napján vagy az azt megelőző 15 napban) VAGY személyesen a magyarországi választókerületek székhelyein (csak a szavazás napján). A levélcsomagot nem csak Ön, hanem bárki más leadhatja, illetve postázhatja az Ön nevében.

Az összes külföldi szavazóhely listája az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.

5. Meddig tart a külképviseleti szavazás?

A külképviseletek többségén helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni.

Ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz (CET) képest -1 vagy -2 óra (pl. Nagy-Britannia és Írország), a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai (magyar) idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Vagyis az edinburgh-i, londoni, manchesteri és dublini szavazás egy órával korábban, helyi idő szerint 18 órakor véget ér! A törvény értelmében ugyanakkor a szavazás időpontjának zárásakor még sorban álló választópolgároknak lehetőséget kell biztosítani, hogy leadhassák szavazatukat.

Az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon (szombaton), helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni.

6. Mi történik a szavazatommal?

A külképviseleteken leadott szavazatokat a pártok által delegált választási megfigyelők jelenlétében gyűjtik össze, majd az urnát az NVI budapesti központjába küldik. Szintén ide kerülnek a levélben feladott szavazatok, amelyeket összeszámolás előtt összekevernek a magyarországi voksokkal, így nem derül ki, hogy ki volt a feladó. Mind a külképviseleti szavazás, mind a budapesti számolás jobbikos megfigyelők jelenlétében zajlik.

Amennyiben további kérdése van, nézze át a Nemzeti Választási Iroda honlapját, vagy forduljon hozzánk bizalommal a kulfold@jobbik.hu e-mail címen!

Budapest, 2019. április 10.

Készítette: Jobbik Külhoni Szervezési Osztály

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt.
"A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját".

2019 október