Híreink

Igazságos nyugdíjrendszerrel, minőségi idősellátással javítaná a szépkorúak helyzetét a Jobbik

2019-10-01 19:29
-A +A
 
Differenciált nyugdíjemeléssel fékezné meg a nyugdíjak vásárlóerejének folyamatos romlását a Jobbik, de a jelenleginél jóval több pénzt fordítanának idősotthonokra és a szépkorúak biztonságára is. Erről Sneider Tamás, a párt elnöke beszélt a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatón. Az esemény előtt a Országgyűlés alelnöki posztját betöltő politikus szépkorúakat fogadott irodájában az idősek világnapja alkalmából.
 
Több intézkedéssel javítana a Jobbik a szépkorúak 2008 óta romló helyzetén - fogalmazott Sneider Tamás a Parlamentben, az idősek világnapja alkalmából meghívott vendégei előtt. A Jobbik elnöke szerint sokan azt gondolták, hogy a Fidesz máshogy fog kormányozni, azonban csalódniuk kellett, 9 év alatt sokkal rosszabb lett a nyugdíjasok helyzete.
 
Az Országgyűlés alelnöke arra emlékeztetett, hogy ebben az időszakban 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-vagyont vett el a Fidesz, megszüntette a munkaadói nyugdíjjárulékot és olyan nyugdíjemelési rendszert vezettek be, amelyben csak az általános inflációhoz igazítva emelik az ellátást, de a sokkal gyorsabban növekvő élelmiszerárakat nem veszi figyelembe.
 
Ezen a Jobbik a jelenlegi rendszer átalakításával változtatna. Az általuk kidolgozott javaslattal megfékezhető lenne a magyar nyugdíjak folyamatos elértéktelenedése.
 
Ezért mondja azt a Jobbik, hogy a legfontosabb dolog lenne, hogy bevezessük a magyar indexálást, amellyel az általános fogyasztói kosár helyett a nyugdíjas fogyasztói kosarat vennénk alapul és a reálbér-növekedést is hozzátennénk részben. - fogalmazott a Jobbik elnöke. Úgy látja, hogy a párt által javasolt magyar indexálással garantálható lenne a nyugdíjak folyamatos és biztonságos vásárlóérték-növekedése.
 
Nemcsak a nyugdíjrendszerrel van baj
 
Sneider Tamás azt hangsúlyozta, hogy a szépkorúak ellátásában máshol is problémák vannak. Példaképp az idősotthonok folyamatosan romló helyzetét hozta: az intézményeket 9 évnyi Fidesz-kormányzás alatt gyakorlatilag alig bővítették, miközben egyre többen várakoznak arra, hogy bekerüljenek a rendszerbe. Ezt szerinte csak fokozza, hogy az utóbbi időben rengetegen hagyták el az országot, így sok idős ember magára marad, miközben a nyugdíjuk értéke folyamatosan romlik.
 
Megoldást Sneider szerint az jelentene, ha az eddiginél többet fordítanának az idősek gondozására és az intézmények fejleszétésére.
 
A rendszer működtetésébe pedig az önkormányzatokat is be kellene vonni, akárcsak a nyugdjasok biztonságának növelésével kapcsolatos, hasonlóan szükséges teendőkbe.
 
A párt olyan jelzőrendszer-szolgálatot is létrehozna, amellyel garantáltan biztonságban érezhetnék magukat a kiszolgáltatott, egyedül élő szépkorúak. Sneider Tamás szerint ennek technikailag semmi akadálya nem lenne, a megvalósítás pedig pár milliárd forintból megoldható lenne. 
 
Nem véletlen a fideszes bőkezűség
 
Kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pont az önkormányzati választás előtt ajánlott egyszeri, 30%-os nyugdíjprémiumot. Sneider Tamás szerint a Fidesz attól fél, hogy sok településen egyetlen érdemi kihívója lesz a kormánypárti jelölteknek és ezért próbálja meg kiszúrni a szépkorúak szemét egy kisebb összeggel.
 
Ha Orbán Viktort komolyan érdekelné az idősek megélhetése, akkor rendes nyugdíjemelés lenne, ez így viszont nem más, mint szemfényvesztés.
 
Az ellenzéki politikus azt is kiemelte: az önkormányzati választás tétje az is, hogy olyan településvezetőket, képviselő-testületeket választanak-e az emberek, akik, illetve amelyek helyben is képviselik az idősek érdekeit, mindent megtéve helyzetük javítása érdekében.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 szeptember