Így segítené a nőket a Jobbik

2018-02-06 15:43

A férfiak nagyobb otthoni szerepvállalása csak az egyik lépés lenne.

Magyarországon a társadalom többsége nő, ehhez képest csak kis számban vannak vezető pozíciókban, a keresetük rendre alacsonyabb, mint a férfiaké, viszont a láthatatlan munkában sokkal nagyobb arányban vesznek részt - mondta Dúró Dóra keddi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta: a nők az oktatásban rendre jobban teljesítenek, mint a férfiak. Ez igaz a felsőoktatásra is, amiben már nagyobb arányban vesznek részt, mint férfitársaik, mégis, a munkaerőpiacra kikerülve, a nők pályája megtörik. Dúró szerint a magyarországi munkaerőpiac önmagában nem tudja kiegyenlíteni azokat a nehézségeket, hátrányokat, amit a gyermekvállalás okoz a nőknek, ezért a párt szerint fontos, hogy a kormány, illetve a politika válaszokkal rendelkezzen.

A Jobbik szerint ezért növelni kell az apák szerepét a gyereknevelésben: ma már elmondható az, hogy a nők munkaerőpiaci szerepvállalása pozitív összefüggésben van a gyermekvállalással is, "leegyszerűsítve mondhatjuk azt is, ha több nő dolgozik, akkor több gyermek születik" - mondta. Egy 2004-es OECD felmérés alapján Dúró hozzátette: ahhoz, hogy a munkaerőpiacon egyenlőség legyen, a férfiaknak nagyobb szerepet kell vállalniuk az otthoni teendőkben.

Dúró szerint a vezető tisztséget betöltő nők, dolgozzanak akár a közéletben, tudományban, gazdasági életben, mind azt hangsúlyozzák, hogy kifejezetten támogató hozzáállást tapasztaltak a családjukban, illetve a férfitársuktól, ezért is fontos a politikus szerint a szerepkiegyenlítés.

A párt ezért az apák szerepvállalását szeretné ösztönözni, mint mondta: ezt nagyon egyszerűen meg lehet tenni a családtámogatási rendszerben.

Az egyszülős családokra és nagycsaládosok kapcsán a Jobbik az úgynevezett pótnagyi-rendszert hozná létre: eszerint a szociális rendszer bevonásával az aktív nyugdíjasokat olyan családokba vonnák be, ahol nincsenek nagyszülők, vagy további nagyszülői segítség kell. Hasonló önkéntes civil szerveződések már vannak az országban, a Jobbik szerint ezeket a jó példákat fel kell karolni, az államnak segítenie kell, elsősorban az egyszülős és nagycsaládosokat.

alfahir.hu - jobbik.hu

A Jobbik üdvözli Székely László ombudsman azon megállapítását, miszerint a diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket ki kell terjeszteni az apákra is.
Orbán Viktor egyszer és mindenkorra adjon számot, hogy milyen üzleti és egyéb kapcsolatokat ápol Zaid Naffával.

2018 augusztus