Híreink

Indul a Mosonyi Emil-program

2013-04-24 12:18
-A +A

A Jobbik nagyszabású vízgazdálkodási programot hirdetett. Amint az a Jobbik elnöke, Vona Gábor hétfői, napirend előtti felszólalásában elhangzott, a mai magyar vízgazdálkodás legnagyobb problémája az, hogy a vizeinket nem tudjuk megfelelő módon kezelni.  

Egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás, árvizek, aszályok sújtják hazánkat, ez évente többmilliárdos kárt jelent. Ez súlyos megterhelést jelent a magyar emberek pénztárcájának és a költségvetésnek egyaránt. Erről Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta, hosszútávú megoldás kidolgozására van szükség, annál is inkább, hogy az előrejelzések szerint a következő évtizedekben még egyenlőtlenebbé válik a csapadékeloszlás. Ezért a Jobbik meghirdette a Mosonyi Emil Nemzeti Vízmegőrzési és Hasznosítási Programot. Ennek értelmében duzzasztóművek, vízlépcsők épülnének a Duna, a Tisza és a Dráva magyarországi szakaszain. A Duna hazai szakaszán két-három vízerőművet, a Tiszán Csongrádnál egy duzzasztó-vízerőművet, míg a Dráva felsőbb szakaszán a horvátokkal közös üzemeltetésű vízlépcsőt.

Kepli fontosnak nevezte a Duna és a Tisza folyók összeköttetését is, az öntözési és hajózási célokat egyaránt biztosító Duna-Tisza csatorna megépítését a hozzákapcsolódó létesítményekkel és kiterjedt öntözőcsatorna-rendszerrel együtt. Köztudott, hogy súlyos problémákkal küzd a Duna-Tisza köze, különösképpen a homokhátság, ahol az alacsony talajvízszint és a kevés csapadék miatt mennek tönkre a termőföldek.

Magyarországon a termőföldek mindösszesen 2-3 százaléka van öntözve, ezt az arányt feltétlenül növelni kell, ezáltal a mezőgazdaság jutna plusz bevételekhez, illetve maga a beruházás is több tízezer új építőipari munkahelyet jelentene. Ez tehát az ország gazdasági válságból való kilábalásának egyik útja is lehetne, hangsúlyozta a képviselő, hiszen eddig amikor hiteleket vett fel az ország, azt a korábbi hitelek kamatainak törlesztésére fordították, nem pedig olyan tevékenységre, amely megtérülne. Ezzel szemben a Jobbik által meghirdetett vízügyi beruházás hasznot hozna az országnak és néhány éven belül megtérülne, hiszen radikálisan csökkennének az árvíz –  és aszálykárok, felértékelődnének a szabályozott vízparti ingatlanok, különböző turisztikai központok létesülhetnének, olcsó és megbízható villamosenergiát lehetne termelni.

A pozitív hozadékok tehát egyértelműek, ezért döntött úgy a Jobbik, hogy kormányra kerülése esetén megkezdi a Mosonyi Emil-program megvalósítását. A konkrét részlete kidolgozása folyamatban van, a jelenlegi kormány alatt is meg kell tenni azonban azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják azt, hogy az ország vízmegtartó képessége javuljon, hiszen valószínűleg ismét aszályos nyárnak nézünk elébe.

 alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek


Vona Gábor nemzetstratégiai kérdésben kér segítséget, egy tabu-kérdésben.

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A vasárnapi időközi választáson fog kiderülni, hogy ez az egy egy elleni küzdelem 2022-ben sikeres lehet-e.
Ennél nemzetietlenebb gazdaságpolitikát ritkán látott Magyarország.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
2020 február