Ingyenessé tenné a fogászati ellátást a Jobbik

2014-01-16 14:31

Volner János ismertette a Jobbik programjának egy pontját: a párt a Bokros-csomag óta fizetős fogorvosi ellátást tenné ismét ingyenessé.

A Jobbik alelnöke rámutatott: a párt szembemenve a kormány megszorításaival és a Bokros-csomag hatásaival, a magyar állampolgárok részére ingyenessé kívánja tenni a fogászati ellátást. Mint elmondta, az emberek elszegényedése miatt sokan szó szerint fogatlanná váltak, mert nincs pénzük a kezelésre, fogaik pótlására.

Hozzátette, a szájüregi rák aránya is Magyarországon a legrosszabb Európában. Volner János emlékeztetett, hogy 1995-ben a bokros csomag tette fizetőssé a fogászati ellátást, két éve a kormány pedig csak a nyugdíjasoknak tette ingyenessé. Elmondta ugyanakkor, hogy a gyerek esetén 18 éves korig részleges térítést ad az állam többek közt a fogszabályzóhoz, de még így is több tízezres a költség a családoknak.

A Jobbik fontosnak tartja kibővíteni a fogorvosi kapacitást is, mivel hazánkban nagyon kevés fogász van.

Újságírói kérdésre válaszolva Volner János arról is beszélt, hogy széleskörű felmérések azért nincsenek a szükséges költségek pontos összegéről, mert nem is mennek el az orvoshoz akiknek szükségük lenne, tehát pontosan nem tudni, hány embernek kéne kezelés.

Megközelítőleg éves szinten több tízmilliárdos költségre lenne szükség viszont, mivel lassan húsz éves elmaradásban vagyunk ezzel - mutatott rá Volner János. A magyar fogászati vállalkozások viszont virágoznak, amihez a magas színvonal is hozzájárul. Nem véletlen, hogy “fogászati turizmusban” elöl járunk - zárta szavait az alelnök.

alfahir.hu