Iskolarendőrség - újabb jobbikos javaslatot valósít meg a kormány

2013-06-03 12:19

Egyelőre csak az biztos, hogy szeptember elsején fogja megkezdeni a munkáját az iskolarendőrség. Még nem tudni, hogy kikből szerveződik majd, milyen státuszban dolgoznak az iskolarendőrök, a rendőrség delegáltjaiként vagy a tantestület tagjaiként - adta hírül a nol.hu

Lesz dolga a rendőrségnek

Vita tárgya, hogy milyen szempontok alapján választják ki azokat a leginkább veszélyeztetett iskolákat, ahol majd az első iskolarendőrök szolgálatba léphetnek. Az sem világos, hogy pontosan mi lesz a feladatuk. Ezekről a kérdésekről a napokban kezdődött többoldalú egyeztetés – ahogy a nol.hu-nak az ORFK neve mellőzését kérve nyilatkozó illetékese fogalmazott – minden érintett bevonásával. Szerinte június végére elkészül a végleges koncepció, így két hónap lesz a toborzásra, valamint a leendő iskolarendőrök speciális kiképzésére, eligazítására.

Pintér Sándor belügyminiszter két hete jelentette be, hogy szeptembertől „a kiemelten veszélyeztetett iskolákban megkezdi munkáját az iskolarendőrség”. Tájékoztatása szerint a rendőrök a tantestület tagjaiként látnak majd el közelebbről meg nem nevezett bűnmegelőzési feladatokat. A pedagógus-érdekképviseletek és több oktatási szakértő is azonnal tiltakozott, álláspontjuk szerint ugyanis a tantestületnek csak pedagógus képesítésű tagjai lehetnek.

Valószínűleg ez lesz az egyetlen pont, amelyben a tárca ragaszkodni fog Pintér bejelentéséhez: a rendőrség valamilyen módon és formában, de jelen lesz a leginkább veszélyeztetett iskolákban. Nem mindenki tartja azonban ördögtől valónak az iskolarendőrség gondolatát. A rendőrség máris számos visszajelzést kapott, hogy hol és milyen problémák megoldásában kellene segítenie a rendőrségnek. Az egyik helyen az iskolai erőszak, a másik helyen a drog, a harmadikon pedig a sok hiányzás a legfőbb gond. Ez utóbbi elvileg nem rendőrségi kérdés, ám az esetek többségében senki sem tudja, mi a nagyszámú hiányzás valós oka: rossz útra tért a gyermek vagy épp ellenkezőleg, bűncselekmény áldozatává vált – családon belül vagy azon kívül, tehát a rendőrségnek van tennivalója.

A Jobbik korábban már szorgalmazta az iskolaőr pozíció létrehozását

A sajókazai iskolában négy, 14-16 éves cigány fiatal az intézmény területén bántalmazta egy iskolatársukat. Az áldozat törvényes képviselőjével tett feljelentése után a rendőrség megbilincselve állította elő a támadókat. Ezt az intézkedést Szabó Máté jogszerűtlennek ítélte – írta Kiss Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője még tavaly szeptemberben kiadott sajtóközleményében.

A politikus felháborítónak tartotta az ombudsman állásfoglalását, mert azzal egyértelműen a társukat bántalmazó, ezáltal bűncselekményt elkövető fiatalok védelmére kelt a becsületes, normakövető gyermekekkel szemben. A képviselő emlékeztetett rá: Szabó Máté arra kérte fel az országos rendőrfőkapitányt, hogy a jövőben közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételes esetben történhessen. Szerinte ezzel a javaslattal azonban védtelenné teszik a tanulókat a sajókazaihoz hasonló bűnözőkkel szemben, ami elfogadhatatlannak tartott. Ilyen típusú bántalmazások naponta történnek az ország különböző iskoláiban, ezért különösen fontos lenne egy olyan intézmény bevezetése, amely a gyermekek védelmét folyamatosan ellátja.

Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában a Jobbik képviselői az iskolaőr pozíció létrehozására tettek javaslatot – emlékeztetett Kiss. Az iskolaőrök a tanulók biztonságát szolgálnák, foglalkoztatásuk pedig betöltené azt a jogi űrt, melyet Szabó Máté javaslata hozna létre, miszerint a rendőrség csak kivételes esetekben léphet fel közoktatási intézményben.

nol.hu nyomán alfahir.hu

Szombaton hivatalosan kezdetét vette a 2019-es önkormányzati választási kampány.
Sneider Tamás Facebook-bejegyzése.

2019 augusztus