Itt a javaslat: a Jobbik eltiltaná a politikusokat a sportszövetségek vezetésétől

2017-08-05 15:53

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek arról, hogy politikusok ne tölthessenek be sportvezetői posztokat - mondta Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: a sportot és a politikát szét kell választani, mert ez szolgálja a sport érdekét. Bár támogatni kell a sportot, de ehhez nem szükséges az, hogy a szakszövetségek és klubok élén politikusok álljanak - vélekedett.

A képviselő kijelentette: a Jobbik szerint a vizes világbajnokság sikeres rendezvény volt, de fontos megnézni, hogy az elköltött pénzt hogyan használták fel, ettől még nem lesz bárki "Soros-bérenc" vagy nemzetietlen. Úgy vélte, a vb világított rá arra, hogy nem jó, ha nem a szakmára bízzák az irányítást, hanem fideszeseket ültetnek sportági szakszövetségek és klubok élére. Már egy nappal a vb után nem a sikerekről beszéltek, hanem sportolók, szakmabeliek szólították fel lemondásra Bienerth Gusztávot - közölte.

Szilágyi György kiemelte: a Fidesz teljes mértékben megpróbálja kisajátítani a sportot, és ezzel óriási károkat okoz annak. A demokratikus társadalmakban a sport és a politikai vezetés élesen elkülönül egymástól, és a sporttársadalom fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy ez Magyarországon is így legyen - magyarázta.

A szombaton benyújtott törvényjavaslat szerint nem lehetne sportvezető például országgyűlési képviselő, állami vezető, kormánymegbízott, önkormányzati képviselő vagy európai parlamenti képviselő.

jobbik.hu - MTI