Jakab Péter a „túlhatalomtörvényről”: Nem lehetünk dél-amerikai katonai diktatúra

2020-03-22 12:21
Jakab Péter
A Fidesz olyan igényt fogalmazott meg az ellenzéki pártok felé, hogy szavazzák meg a „túlhatalomtörvényként” ismertté vált jogszabály rendelkezéseit, azaz járuljanak hozzá a veszélyhelyzet korlátlan ideig történő kiterjesztéséhez a rendeleti, Országgyűlés nélküli kormányzáshoz, ráadásul időkorlát nélkül. Az ellenzéki közvéleményt rettentően izgatja, hogy az egyes ellenzéki pártok miképp viszonyulnak ehhez. Mi a Jobbik álláspontja?

Abban szerintem nincs vita, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani, hogy az eddigi kormányzati késlekedés helyett végre gyors döntések szülessenek, éppen ezért partnerek vagyunk abban, hogy a kormány akár további 2-3 hónapig rendeleti úton kormányozzon. Sőt, ha a rendkívüli helyzet ezen idő elteltével is indokolttá teszi, akkor ezt követően készek vagyunk újabb felhatalmazást adni a kormánynak. Azt viszont semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk. Azt ugyanis királyságnak hívják.

Milyen érdekeket sorakoztatnak fel a döntésük mellé?

Valamit félreértett a Fidesz: nem a demokráciát kell felszámolni, hanem a járványt. Ehhez nem korlátlan hatalom kell, hanem minél hatékonyabb intézkedések: a kormánynak sokkal több tesztet, szűrést, védőfelszerelést kellene biztosítania, ha kell – márpedig véleményünk szerint a megelőzés szempontjából fontos lenne – kijárási tilalmat kell elrendelnie, és anyagi segítséget kell nyújtania a bajba jutottaknak. Ha ehhez a parlamentnek döntenie kell, nehogy már ne tudja ezt megtenni 2-3 havonta. A kormány az egészségügyi vagy rendvédelmi dolgozóktól napi szintű megfeszített munkát vár el, a képviselők meg hónapokig ne üljenek össze döntést hozni? Ugyan már. Ha pedig a személyes munkavégzés feltételei nem adottak, online is tud a parlament működni. A Fidesz ehelyett Orbán Viktorra bízná, meddig tartson a veszélyhelyzet, vagyis meddig lehessen a parlament nélkül kormányozni. Ha ő úgy ítéli meg, akkor 2 évig, ha úgy, akkor 4 évig. Addig sem parlament, sem választás. A kétharmad már nem elég, nekik minden kell. Ehhez nem asszisztálhatunk. A magyar emberekért bármit megteszünk, de királycsinálók nem leszünk. Még az ókori Rómában is csak korlátozott ideig választották a diktátort, 6 hónapra. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak ez sem lenne elég.

Miképp befolyásolja az ellenzéki együttműködést, ha netán lesz olyan ellenzéki párt, amely nem osztja a „túlhatalomtörvény” kapcsán az önök álláspontját?

Az ellenzék eddig egységesen lépett fel ebben a kérdésben, most is egységesen kezdeményeztünk a korona-törvény kapcsán hétpárti egyeztetést a kormánynál. Ennek az egységnek meg kell maradnia.

Mi történik, ha mégis elfogadják a törvényt?

Milyen Magyarországon fogunk élni azt követően? A Fidesz országgyűlési képviselője, Budai Gyula a minapi Facebook-bejegyzésében elszólta magát és világosság tette, hogy mi vár ránk: visszatér a Kádár-korszak diktatúrája, ami szerinte nem is volt olyan rossz.

Mi lesz a Jobbik stratégiája, ha nem lesz Magyarországon Országgyűlés? Mi lesz az ellenzék szerepe ebben a helyzetben?

Rendkívüli helyzetben rendkívüli döntések születhetnek a Jobbik részéről is. Az első és legfontosabb, hogy Magyarország mielőbb átvészelje a járványt mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból. Ehhez viszont valódi kormányzati mentőcsomag kell, nem látszatintézkedések. Számtalan honfitársunk került bizonytalan helyzetbe, akik arra várnak, hogy a hatalmon lévők segítséget és létbiztonságot nyújtsanak nekik. Aztán ha elvonul a vihar és kitisztul az ég, vagy visszatérünk a Parlamentbe, vagy, ha erre nincs mód, akkor a népnek kell véleményt formálnia velünk együtt az utcán. Nem lehetünk dél-amerikai katonai diktatúra.

A munkahelyvédelmi alappal munkahelyek tömegét lehetne megmenteni a későbbi megszűnéstől, tömegeket lehet a segélyezés elől az aktív munkaerő-piacon tartani.
Jakab Péter
Jakab Péter a "felhatalmazási" törvényről szóló szavazásról.

2020 március