Jobbik Az Európai Ügyészséghez csatlakozás nem szuverenitási kérdés

2018-11-01 13:56

A Jobbik úgy véli, azzal, hogy a főleg kormánypárti képviselők elzárkóztak az Európai Ügyészséghez csatlakozás vitájától is, bebizonyosodott: számukra az Orbán Viktorhoz köthető maffiahálózat erősítése a legfontosabb. Szerintük a szervezethez csatlakozás nem szuverenitási kérdés, hanem így lehet megvédeni az uniós forrásokat.

Tegnap „ismét kibújt a szög a zsákból”, amikor szavazni kellett arról, hogy legyen-e érdemi vita az Európai Ügyészséghez csatlakozásról. Korábban szakbizottsági szinten és más fórumokon már zajlott erről vita, de a Jobbik úgy gondolta, az a leghelyesebb, ha plenáris ülésen biztosítanának erre lehetőséget – ismertette Bana Tibor, az ellenzéki párt alelnöke, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnöke.

A képviselő emlékeztetett, elsősorban a Fidesz és a KDNP képviselői mereven elzárkóznak az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásról.

És ismét bebizonyosodott, hogy számukra a haverok kiszolgálása, az Orbán Viktorhoz köthető maffiahálózat erősítése, sokkal fontosabb, mint tisztességes honfitársaink helyzetének javítása és a magyar családok jövője – közölte Bana, majd sajnálatosnak nevezte, hogy a Jobbikból kizárt vagy távozott képviselők is nemmel szavaztak ebben az ügyben. Úgy véli, ezzel beálltak abba a „hazug és álságos kormányzati kórusba”, mely szerint itt szuverenitási kérdésről van szó. Ezzel szemben – ismertette a jobbikos politikus – az Európai Ügyészség hatásköre kizárólag az uniós források felhasználásának vizsgálatára terjedne ki. Pártjának az a tapasztalata, hogy az EU-s források jelentős részét ellopták, ellopják, a magyar ügyészség pedig falaz a kormánynak.

Bana szerint erre megoldás lenne a megerősített együttműködési eljárással létrejövő Európai Ügyészség. Emlékeztetett, huszonkét EU-tagállam már csatlakozott a szervezethez, Kelet-Közép-Európából a magyarokon kívül csak a lengyelek mondtak nemet a csatlakozásra, a többi kimaradó tagállam pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésben.

Tehát egyáltalán nem szuverenitási kérdésről van szó – hangsúlyozta Bana –, ha meg szeretnénk védeni az uniós forrásokat, akkor csatlakoznunk kell ehhez a szervezethez. Az alelnök kijelentette, hogy a parlamenti lehetőségek kimerültek, ezért a Jobbik a következő időszakban szervezett formában fogja gyűjteni az aláírásokat ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, melynek révén az EU-s forrásokkal kapcsolatos csalások visszaszorítását kívánja elérni.

alfahir.hu - jobbik.hu

A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki Baló György televíziós műsorvezető, szerkesztő halála miatt.
A Jobbik támogathatónak, de fékezett habzásúnak tartja a csomagot.

2019 március