A Jobbik elutasítja az EU 2018-as költségvetését

2017-11-30 15:40

Az Európai Parlament november 30-ai ülésén szavazott az Unió jövő évi költségvetéséről, és meglepően szoros szavazással (295 támogató szavazattal, 154 ellenében, 197 tartózkodás mellett) elfogadta azt. A Jobbik képviselői nemmel szavaztak, mert ebben a költségvetésben változatlanul a neoliberális gazdaságpolitika érvényesül, és nem biztosítja a periféria országai számára a centrum országokhoz történő felzárkózást.

A 2014-2020 közötti időszakra rögzített pénzügyi keret reál értékben 4,5%-kal csökkent az előző ciklushoz képest. Ez az EU történetében először fordul elő. Ezen belül a számunkra legfontosabb alap, a kohéziós 8,4%-kal kevesebb forrást jelent. Így minden előzetes ígéret ellenére tovább növekszik a szakadék a centrum országok és a periféria - benne Magyarország - között. Éppen ezért aktuális a Jobbik által elindított Európai polgári kezdeményezés, amelyik az „egyenlő munkáért egyenlő bért” uniós elv alapján csökkenteni kívánja az említett országok közötti bérszakadékot. Ennek a kezdeményezésnek a fontosságát az Európai Parlamentben ezen a héten megrendezett nemzetközi szakmai konferencia is megerősítette.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP képviselője

Országjárásba kezd a Jobbik alelnöke, hogy megoldást találjon vidéki települések problémáira.
Felszólítja a kormányt a Jobbik arra, hogy tisztázza az uniós források szabálytalan felhasználása miatti százmilliárdos korrekció körülményeit.

2019 november