Jobbik: erőszak lengi át a vámospércsi általános iskola légkörét

2013-10-04 15:24

A Hajdú-Bihar megyében is egyre nagyobb mérteket öltött iskolai erőszak kapcsán tartott sajtótájékoztatót ma Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik megyei elnöke, valamint Ágoston Tibor önkormányzati képviselő, a nemzeti párt megyei alelnöke. Mint ismert, a Jobbik a közelmúltban demonstrációt is szervezett Vámospércsen a helyi oktatási intézményben való erőszakos cselekmények elszaporodása miatt, azóta azonban a helyzet nemhogy javult volna, folyamatosan súlyosbodik.

Kulcsár Gergely elsőként ismertette: már az előző tanévben is voltak erőszakos cselekmények a vámospércsi általános iskolában, sorozatosan fordultak elő vegzálások, lopások, de volt olyan diák, aki közszeméremsértésre is vetemedett, méghozzá tanórán. Idén már az első tanítási napon zaklattak egy kislányt az iskolában, a második napon pedig állon is vágták és megráncigálták a védtelen gyermeket – hangsúlyozta a képviselő, majd így folytatta: a kétségbeesett szülők, mivel sem az iskola vezetésétől, sem a helyi fideszes polgármestertől, sem a körzet kormánypárti képviselőjétől nem kaptak segítséget, a Jobbikhoz fordultak. Pár héttel ezelőtt ezért egy demostrációt is tartottunk a településen, amelyen renget szülő vett részt. A megmozdulás eredményeképpen az egyik renitens diákot eltávolították az intézményből.

Sajnos az azóta eltelt időben mégsem történtek pozitív változások az iskolai viselkedéskultúrát illetően, a szülők beszámolja szerint szinte minden napra jutott egy-egy rendkívül eset. Mondhatni, hogy az erőszak lengi át az iskola légkörét – mutatott rá Kulcsár Gergely, majd részletezte: a minap egy angolórán fajultak el annyira a dolgok, hogy a tanár rendőrt hívott, majd azt a gyermeket, aki a rendőröknek elmondta a történteket, megfenyegették. Egy pár napra rá az egyik fiatalkorú bűnöző úgy megverte diáktársát matematikaórán, hogy a rendőrök bilincsben vitték el a túlkoros elkövetőt. Még ugyanazon a napon egy másik diák is megverte osztálytársát, szintén tanóra közben.

A Jobbikos honatya úgy véli: a bűncselekményeket elkövető diákok többségében a cigányság soraiból kerülnek ki, akik törvényen kívülinek tekintik magukat, és mind lelki, mind fizikai formában terrorizálják azokat, akik tanulni és fejlődni szeretnének. Már nem lehet tanítani ebben az iskolában, a tisztességes gyermekek szenvednek a pár tucat kezelhetetlen túlkoros cigánygyerektől – húzta alá a nemzeti ellenzék képviselője, majd fölsorolta a Jobbik megoldási javaslatait.

Ezek szerint a problémás gyerekek családi környezetét meg kell vizsgálni és ahol szükséges, ott közbe kell avatkozni, és kiszakítani a gyermeket a káros környezetből. Kulcsár szerint törvényi változásokkal is szélesíteni kell a jogalkalmazók mozgásterét, mert kevés az, hogy csak kivételes esetekben büntethetőek már 12 éves kortól a bűnelkövetők. Ezen túlmenően lényegesen szigorúbb büntetési tételekre és sokkal keményebb ítélkezési gyakorlatra lenne szükség – nyomatékosította a jobbikos politikus, majd hozzátette: a vámospércsi szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, hiszen az illetékesek nem tesznek komoly lépéseket. Az ügy mihamarabbi megoldása miatt pedig a parlamentben is föl fogok szólalni, és számon fogom kérni a meghirdetetett iskolarendőr programot is– zárta beszédét Kulcsár Gergely.

A Jobbik megyei alelnöke, Ágoston Tibor keserű tapasztalatairól számolt be: azt gondoltam a szeptember 14-én történt kislány elleni atrocitásra adott válaszunk komoly jelzés lesz azok számára, akik ma fékezhetetlenül azt tesznek, amit akarnak, de tévedtem. Úgy látom, hogy ezeknek a túlkoros, de még fiatalkorú iskolai bűnözőknek nem volt elég, panaszolta az alelnök, majd ismertetett egy közelmúltbeli történetet: azt mondta Vámospércsen a hamu alatt már nem lapuló rejtett erőforrás, hogy azért hívott ránk rendőrt a településen, mert jobb félni, mint megijedni. Nos, én nem ijesztgetni szeretném azokat, akik képtelenek beilleszkedni, hanem keményen büntetéssel szankcionálni őket. Ezúton is üzenem nekik: én nem vettem viccnek azokat a bűncselekményeket, amelyeket elkövettek – hangsúlyozta Ágoston, majd hozzátette: megígértem, ha jövünk, akkor rend lesz.

Az ellenzéki képviselő szerint felháborító az, ahogyan az iskola és a város vezetése, valamint a körzet egyéni képviselője elbagatellizálva kezeli az általános iskolákban történő súlyos bűncselekményeket. Úgy véli: a döntéshozók felelősségét súlyosbítja az is, hogy egy közintézményben nem tudják megvédeni, megóvni a gyermekeket azok, akik adóforintjainkon dölyfösre hizlalták magukat. Szerinte olyan belügyminisztertől a rend megteremtése nem várható el, aki maga is a rendetlenségből szerzi, vagy szerezte vagyonának jó részét. A kormányoldalon ülőknek, így például Ménes Andreának és Tasó Lászlónak a langyos, lekezelő, az ügyet komolytalanra vevők reakcióiból jól látható az, hogy az emberek egyedüliként csak a Jobbikra, annak politikusaira számíthatnak – fejtette ki álláspontját Ágoston Tibor.

Mi vagyunk azok, akik felvállaltuk ezeknek a súlyos eseteknek és ügyeknek a radikális módon való kezelését és megfékezését. A programunk kész, a személyi állományunk is adott annak megvalósításához, hogy végre a saját hazánkban senkinek ne kelljen félnie az erőszakos hordák embertelen tagjaitól – hívta föl a figyelmet a nemzeti ellenzék képviselője, majd a Jobbik elképzeléseit taglalta: célunk egy olyan védelmi rendszer kialakítása, amelyben az élet- és társadalomellenes egyének elszigetelése mindenki számára evidencia. A beilleszkedni nem tudó, a többségi társadalomra veszélyes egyéneket önfenntartó börtönökbe kell zárni, a súlyos esetekben pedig a halálbüntetés visszaállításával és annak alkalmazásával kell a büntetéseket kiszabni – foglalta össze a legkézenfekvőbb megoldási javaslatokat a Jobbik megyei alelnöke.

alfahir.hu