Híreink

Jobbik: felkészült-e a hazai ellátórendszer az influenzára, vagy akár a koronavírusra?

2020-02-02 14:12
-A +A
 
Felkészült-e a hazai egészségügyi ellátás az influenzajárványra, vagy a koronavírusra, ha esetleg betörne Magyarországra? - tette fel a kérdést Lukács László György országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke és frakcióvezető-helyettese a Facebook-oldalán közzétett videójában.
 
Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok alapján hétszáz körüli a betöltetlen praxisok száma Magyarországon.
 
A NEAK adatai szerint januárban 469 háziorvosi és 256 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen, így 725 praxisban helyettesítéssel oldják meg a betegek ellátását, miközben tavaly év elején 670 praxis állt üresen. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 55-tel nőtt azon praxisok száma, ahol nincs orvos.
Lukács László György úgy véli, hogy világos tendenciáról van szó, vagyis folyamatosan nő a betöltetlen praxisok száma. A jobbikos politikus szerint jól látszik, hogy a kormány nem is képes megállítani ezt a tendenciát, annak ellenére, hogy másfél milliárd forint értékben írtak ki pályázatokat a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására.
 
Arra figyelmeztetett, hogy van olyan körzet, ahol már tizennyolc éve nem találnak háziorvost, a legrosszabb a helyzet Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Eközben több járvány is küszöbön van, mint például az influenza, a koronavírus miatt pedig globális vészhelyzet van. Mivel a betegek általában először a háziorvosokhoz fordulnak a panaszaikkal, így jogosan merül fel a kérdés: milyen állapotban is van a magyar ellátórendszer.
 
Az államnak, a kormánynak van tennivalója ezen a téren – jelentette ki Lukács László György. A Jobbik álláspontja az, hogy meg kell erősíteni a háziorvosi rendszer kapuőri funkcióját, ehhez azonban háziorvosokra van szükség, akiket ki kell szabadítani a kényszervállalkozói helyzetből. Nemcsak az elöregedés miatt hiányoznak háziorvosok, hanem azért is, mert a jelenlegi rendszer nem vonzó az új belépők számára. Ezen az arányosabb finanszírozási díjjal lehetne segíteni - tette hozzá a jobbikos politikus. Az ellenzéki párt szerint az utánpótlás érdekében olyan ösztöndíjakat kéne indítani, amelyek vonzóvá teszik a háziorvosi pályát. Emellett meg kell erősíteni az önkormányzatokat, hogy a lehető legtöbb helyen meg tudják őrizni a háziorvosi praxist.
 
Szerdán a Világgazdaság azt írta: ahhoz, hogy Magyarországon az egészségügyi ellátás optimálisan biztosítható legyen, 21 920 orvosra van szükség. A KSH adatsora szerint két éve összesen 20 299 állás volt betöltve, 1621-ben pedig nem dolgozott orvos. Az összes egészségügyi álláshelyet tekintve 131,7 ezer munkavállalóra van szükség a betegellátásban, ebből 124,5 ezer volt betöltve, és 7231 álláshely volt üres 2018 végén - írta a lap.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 szeptember