Jobbik: Fény derült az Elios szerződéseire

2020-01-09 08:05

A mai sajtóhírek szerint bíróság kötelezte a gyáli önkormányzatot, hogy köteles kiadni a 2015-ben közte és az akkoriban Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető, Elios Zrt.-vel kötött szerződéseket. A döntés és a szerződések megismerése után nyilvánvalóvá vált, hogy a „nemzet vejének” cége jóval magasabb áron vállalta a kivitelezést a versenytárssal szemben, mely céget több helyen is kizártak a közbeszerzési eljárásból, így maradhatott egyedüli pályázó Tiborcz István cége.

A fenti tények is azt igazolják, hogy Orbán Viktor és veje nem titkolhatja tovább, milyen piszkos és korrupciógyanús szerződéseket kötöttek a fideszes városvezetések az Elios Zrt.-vel. Mint ismert, több nagyvárosban is Tiborcz István korábbi érdekeltségébe tartozó cége végzett minősíthetetlen munkát, melynek eredménye, hogy e magyarországi városok közvilágítása egy afrikai faluéval vetekszik, mindez több milliárd adóforintból.

A Jobbik külön felháborítónak tartja, hogy nem csak a silány munka következtében veszett oda a magyar adófizetők pénze, hanem az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatala vizsgálata miatt további 13 milliárd forint beruházási forrástól esett el a magyar állam.

Nyomatékosan kérjük mindazon önkormányzatokat, amelyek szerződésben álltak vagy állnak az Elios Zrt.-vel, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket az iratokat, hiszen az OLAF már bűncselekmények lehetőségét is feltételezi e szerződések kapcsán. Kérjük az érintett önkormányzatokat, hogy a szerződések kiadásával járó bírósági költségekkel ne terheljék tovább a magyar adófizetők pénztárcáját.

A Jobbik a most nyilvánosságra került információk fényében újabb vizsgálatokat szorgalmaz és bízik benne, hogy hamarosan fény derülhet az Elios Zrt. és a kormánypárti vezetésű önkormányzatok korrupciógyanús ügyleteire.

Bana Tibor, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának jobbikos alelnökeSajtóközlemény: Jobbik: Fény derült az Elios szerződéseire

Az utóbbi években kibontakozott „lakhatási kataklizma” nemcsak, hogy megoldatlan maradt, de igazából gazdája sincs ennek a problémának.

2020 január