Híreink

A Jobbik a filmgyártás terén is véget vetne a holokausztiparnak

2013-08-06 16:17
-A +A

A magyar állam már a második holokausztfilmet támogatja az utóbbi tíz évben, miközben nem készül történelmi film a magyarság legnagyobb diadalairól, például a pozsonyi csatáról vagy a Rongyos Gárdáról. A Jobbik kormányra kerülése esetén véget vet a holokausztiparnak a filmgyártás terén is, és nem hagyja következmények nélkül a jelenlegi kulturális kormányzatnak, különösen Andy Vajnának a kudarcát, mely a számokban is megmutatkozik: 2012-re négy, 2013-ra nyolc magyar filmet ígértek a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, de még egyet sem mutattak be.

Elfogadhatatlan, hogy miután a Sorstalanság 920 millió forint közpénzt kapott, most a Saul fia című újabb holokausztfilmre (Nemes Jeles László első játékfilmjére) 205 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága Andy Vajna vezetésével. Ráadásul idén adtak Az ügyvéd című filmterv forgatókönyv-fejlesztésére 4,5 millió forintot is, mely a tiszaeszlári perrel foglalkozik az objektivitás látszatát is kerülve, természetesen a zsidók ügyvédjének szemszögéből. Rendkívül cinikus, hogy miután a Jobbik számos alkalommal követelte történelmi filmek támogatását, a hírek szerint a vérvádfilm rendezője „a tervet még a filmalap tavalyi ötletpályázatára adta be, ahol magyar történelmi személyiségekről szóló elképzeléseket vártak”.

Mindeközben a Marslakók című nézhetetlen szappanoperára 2 milliárd forintot sem sajnáltak a köztelevíziónál, sőt az Orbán-kormány teljhatalmat adott egy spiclinek: a Nádasdy fedőnéven, hatos kartonja szerint anyagi érdekeltség alapján III/III-as ügynöknek beszervezett Böröcz István basáskodhat a közmédiumok teljes, azaz körülbelül 70 milliárd forintos költségvetése felett. Hiába javasolta a Jobbik többször is, hogy legalább annyit írjunk elő, a magyar történelmi filmek gyártására kelljen fordítaniuk bevételeik 3 százalékát, rendre leszavazták a nemzeti ellenzéket. Pedig még Horn Gyula kormányzása alatt is elkészülhetett például a Honfoglalás című film, az előző Orbán-kormány alatt több hasonló is, igaz, hagytak némi kivetnivalót maguk után szakmailag, talán az alacsony költségvetésük miatt is. Ma már azonban munka nélkül hagyják például Koltay Gábort. Sőt, a provokátor Alföldi Róbertet nemhogy ki nem rúgták, de szerződésének lejárta után is színházigazgatói posztot keres neki Orbán Viktor.

A Jobbik történelmi filmeket szeretne például Pongrátz Gergely életéről, de a kormányzat még a Tóth Ilonka-filmmel is adós. Jó volna, ha két holokausztfilm között a Rongyos Gárdáról vagy a pozsonyi csatáról is forgatnának egy játék- vagy akciófilmet.

Novák Előd, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagja, a Jobbik alelnöke

jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Vona Gábor - a Jobbik elnöke és frakció-vezetője
Vona Gáborral, a Jobbik elnökével készített interjút az egyik legolvasottabb lengyel konzervatív hetilap, az Uwazam Rze,
A Jobbik parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezte, hogy a 2006.

Ajánlott cikkek

Ezúttal az m1 gondolta azt, hogy nekik is fel kell zárkózniuk a habonyi hazugsággépezethez.
A magyar kultúra napján nemzeti identitásunk és hagyományunk ápolásának fontosságára is figyelmet kell fordítanunk amellett, hogy megköszönjük a kulturális szférában dolgozók áldozatos munkáját.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
 
2018 január