A Jobbik földrablások elleni harca

2014-05-27 17:11
Energia-nyár ültetvény  - Fotó: agroline.hu

Kihasználják a termőföldet, aztán továbbállnak. Nagyjából ez a lényege a „Land grabbing”-nek, amitől a Jobbik tart. Erőszakos növényeket termesztenek külföldiek, majd a gyenge föld itt marad nekünk, magyaroknak. Hegedűsné Kovács Enikő és Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselők kedden sajtótájékoztatón mutattak be már létező példákat.

A Jobbik határozottan kiáll amellett, hogy a magyar termőföldet hazai felhasználás alapján az élelmiszer-önrendelkezés érdeke alatt kell tartani. Kepli Lajos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Fidesz által létrehozott földtörvény nem akadályozza meg a külföldiek bérleti jogát, ami veszélybe sodorja a magyar gazdálkodókat. A képviselő egy példát is említett, miszerint Megyer községben egy osztrák céghez került egy földterület, ami bérbe adta azt egy olyan cégnek, ami az energia-nyár nevű növényt akarja termeszteni. Mindeközben külön probléma, hogy hazai bérlők -érvényes bérleti szerződéssel- már bevetették a területet, minek kapcsán az új cég kitárcsázással fenyegetőzött. A község önkormányzata ezt megakadályozta, és egyelőre 90 napos védettséget is tudott adni a földre, de hogy utána mi lesz, azt még nem tudni.

Mi az az energia-nyár?

Mint Kepli Lajos részletezte, az energia-nyár egy kifejezetten agresszív növény, óriási vízigénnyel. Az ezzel bevetett földek viszonylag rövid idő alatt legyengülnek, továbbá a vízigénye akkora, hogy a talajvíz nagy részét is képes felhasználni. Emiatt fennáll a kockázata, hogy a pótlás miatt távolabbi területekről is átvándorol a vízkészlet, így olyan helyeket is veszélyeztetve, amelyeknek semmi közük nem volt az energia-nyár-termesztéshez – magyarázta a Jobbik képviselője. Hozzátette, hogy a Jobbik határozati javaslattal készül élni annak érdekében, hogy az ilyen agresszív energianövények termesztését visszaszorítsák, ugyanis ezek nem csak a föld élettartamát csökkentik, hanem kevés munkahelyet is biztosítanak, a növényből készült biomassza pedig ráadásul többnyire rögtön külföldön talál gazdára, így az országnak szinte semmi haszna nincs belőle.

s

Energia-nyár ültetvény  - Fotó: agroline.hu

Hegedűsné Kovács Enikő jobbikos parlamenti képviselő a „Land grabbing”-el (földrablással) kapcsolatban elmondta, a jelenség konkrétan az ilyen módszerekről szól: magyarán egy földterületet kizsigerelnek, majd -mint egyszerű üzleti vállalkozás- továbbállnak. A Jobbik szerint viszont ez elfogadhatatlan, mert az az álláspontjuk, hogy a termőföldet hazai élelmiszer-termesztésre kell használni, ami megélhetést és létbiztonságot jelent. A képviselő felhívta továbbá a figyelmet, hogy a szóban forgó megyeri területen -és még számos más helyen is- tevékenykedő vállalkozás hátterében Kajmán-szigeteki, vagy éppen a Benetton családhoz kapcsolódó cégek állnak.

A kormány hajthatatlan

A képviselőnő sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy valamennyi gyanús földbérleti szerződéssel kapcsolatban büntetőfeljelentést és közérdekű bejelentést tesznek, azonban ezeket az ügyészségnél „lesöprik az asztalról”. Mindezt a Jobbik annak tudja be, hogy az ügyészség a Fidesz által kézi vezérelten működik, és így „nem magyar érdekeket szolgál”. Kijelentette: ettől függetlenül továbbra is feljelentésekkel fognak élni minden esetben, és ahogy korábban már több helyszínen, úgy a jövőben is figyelemfelhívó tüntetéseket fognak tartani az érintett földterületeken.

alfahir.hu