A Jobbik hazazavarná az ország méltóságába belegázoló román nagykövetet

2019-06-08 08:40
Felháborítónak és gyalázatosnak nevezte pénteki sajtótájékoztatóján Bencsik János az Úzvölgyében tegnap történteket.

„A csendőrség asszisztálása mellett felhergelt román szélsőségesek köpködték, fenyegették, bántalmazták a katonatemetőt élőlánccal védelmező magyar nemzettársainkat” - emlékeztetett a jobbikos országgyűlési képviselő.

Hozzátette: a román hatóságok külön ígéretük ellenére sem tettek semmit sem a temető, sem az ott összegyűlt magyarok védelmében.

"Az egész ügy bűzlik a román hatóságok szervezett provokációjától."  - mutatott rá a politikus.

Bencsik szerint példátlan botrány, hogy Románia nagykövete fittyet hányt a hivatalos külügyi bekéretésre, és egyszerűen el sem ment a találkozóra. A Jobbik követeli, hogy a kormány kezdeményezze a román nagykövet visszarendelését.

"Aki a legalapvetőbb diplomáciai szabályokat ilyen arrogáns módon semmibe veszi, aki hazánk méltóságába ennyire durván belegázol, azt egyszerűen haza kell zavarni!"  - szögezte le Bencsik.

Hozzátette: követelik a román hatóságoktól

- Az Úz-völgyi katonatemetőnél történt barbár támadás azonnali kivizsgálását
- Az elkövetők mielőbbi példás megbüntetését
- Az eredeti állapotok minél hamarabbi helyreállítását

A kormánytól pedig azt kérik, hogy minden lehetséges eszközzel, nemzetközi szervezetek bevonásával gyakoroljon nyomást a magyarság védelme érdekében. "Várjuk és elvárjuk a jogvédő szervezetek határozott fellépését is" – tette hozzá.

Sneider Tamás az úzvölgyi magyarellenes támadás miatt nyílt levélben fordult Kreszta Trajánhoz, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólójához.

„Tisztelettel kérem, hogy ezt a barbár, a XXI. század Európájában minden jóérzésű és törvénytisztelő ember számára egyaránt elfogadhatatlan cselekedetet nyilvánosan és a lehető leghatározottabban ítélje el, továbbá lehetőségeihez mérten tegyen meg mindent a román soviniszta indulatok lecsillapítása, a kölcsönös tisztelet, az egymás közötti párbeszéd, a tolerancia, az őshonos kisebbségek jogainak betartása és a békés együttélés előmozdítása érdekében!” -    írja a Jobbik elnöke.

alfahir.hu - jobbik.hu

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.

2019 szeptember