A Jobbik javítaná a rendvédelmisek helyzetét

2014-09-29 12:17

A Jobbik a Szolgálati életpálya modell megvalósításával szeretné megoldani a szolgálati járandósággal kapcsolatos problémákat. Volner János, a Jobbik alelnökét kérdeztük.

- Tervezi-e a kormány a szolgálati járandóság további csökkentését?
- A Fidesz különböző területeken verte át a választókat, pl a honvédelmi és rendvédelmi területeken dolgozó munkavállalókat, hiszen a 2010-es választási programjában egyetlen szót sem ejtett az akkor már kész tervekről, ami jelentősen át fogja alakítani a szolgálati nyugdíjakat. Nagyon sokan, akik már ténylegesen járandóságot, nyugdíj-jogosultságot szereztek, kénytelenek azzal szembesülni, hogy a korábbi juttatásaik elvesznek, és nagyon sok jelenleg is aktívan ezen a téren dolgozó számára alapvetően változnak meg a feltételek, hiszen korábban a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét is mérlegre téve döntöttek amelett, hogy milyen területen helyezkednek el.

- A törvény és az új alkotmány lehetővé tenné, hogy a szolgálati nyugdíjból képezett szolgálati járandóságot szankciós intézkedésként megvonják (illegális munkavégzés, bűncselekmény elkövetése esetén)? Ez ellentétes a nyugdíj jellegű juttatások jogállásával.
- Negatív módon diszkriminálják az itt dolgozó embereket, ezzel nem értünk egyet. Viszont úgy gondoljuk, hogy ha bűncselekmény elkövetője valaki, akkor nem csak ebben az esetben, hanem más esetben is, a bűncselekmény sértettjeinek okozott kárt térítse meg, kárenyhítési céllal. Nem csak ebben az esetben támogatnánk, hanem kiterjesztenénk sokkal szélesebb körben is. Az illegális munkavégzésnél pedig minden magyar állampolgárra jelenleg is egyforma szabályok vonatkoznak, nem lehetnek a volt rendvédelmi dolgozók hátrányosan megkülönböztetve ezen a területen sem.

- Tervezi-e a kormány, hogy tekintettel a „gazdasági felendülésre” felülvizsgálja azok körét, akiket a szolgálati nyugdíj járandósággá történő átalakítása hátrányosan sújtott, és a balettművészek mellett esetleg visszakaphatja a nyugdíjas státuszát egy vadászpilóta, egy kommandós, egy vonulós tűzoltó, illetve egy gyilkossági nyomozó, vagy egy bányász is?
- Mindenkire egyenlő feltételek kellene, hogy vonatkozzanak. Tény, hogy egy katonának, tűzoltónak vagy rendőrnek évekkel rövidebb az átlagéletkora. A társadalomnak ezt méltányolnia kellene, és ha a társadalom nem magasabb fizetéssel teszi ezt, akkor biztosítani kell a szolgálati nyugdíj korengedményét.

Volner János az interjúban hagsúlyozta a Jobbik elképzelését arról, hogy a párt hogyan javítaná a rendvédelmisek helyzetét. Kifejtette, hogy amikor egy fiatalember úgy dönt, hogy rendőr, katona vagy tűzoltó lesz, akkor azért cserébe, hogy például terhelés éri, munkája egészségügyi kockázattal jár, joggal várja el, hogy más országokhoz hasonlóan, Magyarországon is tudhassa, hogy milyen objektív jellemzők és személyes teljesítmény alapján járó előmeneteli lehetőségei vannak, és milyen személyes teljesítményre van szükség ahhoz, hogy mind pozicióját tekintve, mind anyagilag előre jusson. Egyelőre azt látjuk - tette hozzá Volner -, hogy az ezen a területen dolgozó embereknél elsősorban az ismeretség dominál, protekcionista alapon és nem a valós szakmai teljesítményük alapján jutnak előre. A Jobbik egy országos lakásprogramot indítana az ezen a téren dolgozó emberek számára, és biztosítaná nekik, hogy a munkában eltöltött éveik után az általuk lakott szolgálati lakás a tulajdonukba is kerülne. Manapság ez nagyon rosszul működik, pedig régen is volt hagyománya ennek - mutatott rá a beszélgetés végén a Jobbik alelnöke.

alfahir.hu - jobbik.hu