Híreink

A Jobbik kezdeményezésére ingyenessé tehetik a magyar kishatárforgalmi engedélyt

2016-09-23 15:50
-A +A

Magyarországgal ellentétben Románia ingyenesen állítja ki a határ mentén élő ukrán állampolgároknak a kishatárforgalmi kártyákat. Az ügyet a KárpátHír cikke nyomán a Jobbik Magyarországért Mozgalom karolta fel, és úgy tűnik, a magyar kormány kezdeményezni fogja a díj eltörlését.

Mint ismert, portálunk elsőként számolt be arról, hogy Románia 2015 májusától bevezette és ingyenessé tette a kishatárforgalmi átjárást az ukrán utazók számára. Ez a fajta méltányossági gesztus a románok részére dicséretre méltó, az ungvári és beregszászi képviseleten viszont a mai napig fizetni kell a kishatárforgalmi kártyáért, arról már nem is szólva, hogy meglehetősen sokat, egy hónapot is várni kell az engedély elkészültéig. A KárpátHír annak is utánajárt, hogy rendszerint hosszú heteket kell várni már az időpontfoglaláshoz is.

A magyar parlament hivatalos honlapján található információk szerint Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő augusztus végén írásbeli kérdést nyújtott be Semjén Zsoltnak, amelyben azt kérte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettestől, hogy a kormány tegye ingyenessé a kishatárforgalmi engedély kiállítását a kárpátaljai magyarok számára.

Szávay hangsúlyozta:

„A kishatárforgalmi engedély rendkívül nagy segítség a magyar állampolgársággal nem rendelkező kárpátaljai magyaroknak, akik az engedély kiváltásával vízum nélkül is beutazhatnak a határ melletti 50 km-es sávba. Ez lehetőséget teremt például a családi kapcsolattartásra, magyarországi ügyintézésre. Az engedély kiváltása azonban jelenleg 20 euró, ez pedig nagyon sokak számára lehetetlenné teszi a segítség kihasználását. Mint tudjuk, a kárpátaljai átlagfizetés mindössze néhány tízezer forint, érthető tehát, hogy a több mint 6000 forintos költség sokak számára nem vállalható terhet jelent. A költség alól csak a rokkantak, a fiatalkorúak és a nyugdíjasok mentesülnek.”

A jobbikos képviselő a KárpátHír már idézett tudósítására támaszkodva emlékeztetett, hogy a közelmúltban Románia ingyenessé tette a kishatárforgalmi engedély megszerzését a Kárpátaljáról Romániába utazóknak. Szerinte egy hasonló magyarországi döntés nagy segítséget jelentene a kárpátaljai magyar közösség számára, ezért Szávay ennek megfontolását kérte a kormánytól.

Kérdésére Semjén Zsolt helyett a belügyminiszter reflektált: Pintér Sándor pedig arra emlékeztetett, hogy a szóban forgó engedély kiállítási díját a Magyar Köztársaság Kormánya és Ukrajna Miniszteri Kabinetje között 2007. szeptember 18-án Ungváron létrejött, kishatárforgalomról szóló egyezmény tartalmazza, amely határozatlan időre szól, és csak a szerződő felek kölcsönös egyetértésével módosítható. A belügyminiszter azt is hozzátette, hogy erről Kijev és Budapest nem tárgyalt.

Négy nappal a miniszteri válasz után viszont érdekes fordulat állt be az ügyben. Szávay István hétfői Facebook bejegyzésében arról ír, hogy a kormány a Jobbik javaslatára több nemzetpolitikai témát felkarolt, köztük a kárpátaljai kishatárforgalmi engedélyt is. Ezzel kapcsolatban Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt idézi, aki hétfőn az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága előtt Szávay felvetésére úgy fogalmazott: egyetért a vonatkozó magyar–ukrán egyezmény módosításával, és kezdeményezni is fogja a díjfizetés eltörlését.

Hogy az államtitkár kijelentését követik-e tettek a magyar kormányzat részéről, az hamarosan ki fog derülni, és erről olvasóinkat természetesen időben tájékoztatni fogjuk.

Nemes István - karpathir.com


 


 

 

 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A kormánynak fel kellene bontania az önfeladó, gazdasági árulással felérő paktumot

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 augusztus