Jobbik: A kormány nem becsüli meg a pedagógusokat, ezért hiány van belőlük

2018-07-10 15:58

A Jobbik szerint a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, aminek az lett a következménye, hogy kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből - mondta Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának jobbikos alelnöke úgy fogalmazott: „az iszonyatos pedagógushiány egy nagyon veszélyes eleme annak a káros folyamattengernek, amely életveszélyt jelent a magyar jövőre nézve.”

Hozzátette: a Fidesz számos ponton referenciának tekinti a Horthy-korszakot, de míg akkor a tragikus eredményeket hozó trianoni békediktátum után nyolc évvel sikerült rendbe rakni a magyar iskolaügyet, addig a Fidesz a szintén katasztrofális balliberális kormányzást követő nyolc évben ezt nem tudta megtenni.

Nem becsülték meg a pedagógusokat, hanem a "Klik cselédjeivé" tették őket, ennek pedig az lett a következménye, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint kétezer tanár, tanító, pedagógus hiányzik a rendszerből  - hangsúlyozta Ander Balázs.

A jobbikos szakpolitikus szerint a 2019-es költségvetésből is az látszik, hogy a Fidesz nem fogja fel, mennyire fontos gazdasági és társadalmi célokat szolgál az oktatás.

Ha tömegével hiányoznak pedagógusok, akkor nem tudunk változtatni az "iszonyatos" lemorzsolódási adatokon és a korai iskolaelhagyók hatalmas arányán sem, és az is kérdés, hogy mi lesz az "elgettósodó" és leszakadó peremvidékek sorsa  - mutatott rá. Ander Balázs az utóbbira az alig ezer lakosú, megfogalmazása szerint "szinte teljesen elcigányosodott" Hernádvécsét hozta fel példaként, ahol a kozigallas.gov.hu adatai szerint 12 pedagógust keresnek.

Úgy vélte: ha a magyar pedagógustársadalmat a mindenkori kormány nem kezeli megfelelően, és a tanárok nem kapják meg az erkölcsi és anyagi megbecsülést, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy ezekbe a térségbe egyre nehezebb lesz közszolgálatot vállaló, elhivatott szakembereket találni.

Közölte: a Jobbik számos módosító indítványt nyújt be a jövő évi költségvetéshez, ezek lényegi segítséget jelentenének a magyar köznevelés, közoktatás számára, azonban arra számítanak, hogy a Fidesz ezeket lesöpri az asztalról. Ezért kijelentette: meggyőződésük szerint új költségvetésre lenne szükség, mert a jövő évi büdzsé egyik legnagyobb vesztese a magyar oktatás.

alfahir.hu - jobbik.hu

Ne kaphassanak közpénzt azon "sajtóorgánumok", amelyeket egy adott évben háromszor is elmeszelt a bíróság.
Az alakuló ülésen résztvevő tagok elnöknek Kovács Rajmundot, alelnöknek dr. Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselőt választották meg.

2018 szeptember