Híreink

Jobbik: lenne mód az állami alkalmazottak béremelésére

2018-01-06 15:22
-A +A
 
A kormányzati szereplőknek fogalma sincs a közszférában dolgozók élethelyzetéről. Napok óta uralja a közbeszédet, hogy a választások után jelentős leépítések jöhetnek a közszférában. 
 
A Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Lorántné felháborítónak tartja az elmúlt időszak nyilatkozatai alapján, hogy a kormányzati szereplők megnevezni sem tudják, hogy kik alkotják az állami alkalmazottak körét, az élethelyeztükről pedig szinte semmit sem tudnak. 
 
TÖMEGES ELBOCSÁTÁSOK JÖNNEK
 
December elején a vállalkozók napján Demjén Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon 350 ezer felesleges állami alkalmazott van. A milliárdos üzletember szerint túl sok az egyetemi tanár és a pedagógus. Jelentős leépítés nélkül álláspontja szerint nem tud fejlődni az ország. 
 
A napokban derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 5 milliárd forintot nyert uniós pályázaton, amelyet három éven belül kell felhasználnia létszámleépítések kezelésére. 
 
LEFELEZNÉK AZ ÁLLOMÁNYT
 
Az elbocsátások a köztisztviselők és közalkalmazottak hatszázezres csoportját érinthetik. Előbbi körbe tartozik százezer, többnyire önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselő, a minisztériumokban alkalmazott kormánytisztviselő, valamint a kormányhivatalokban foglalkoztatott állami tisztviselő. 
 
A közalkalmazottak körében is lesznek a választások után leépítések. Jelenleg ötszázezres ez az alkalmazotti kör, az egészségügyben és az oktatásban és a szociális ellátásban dolgozók, többek között a tanárok, orvosok, ápolók tartoznak ide. A Jobbik álláspontja szerint nem többlet, hanem éppen szakemberhiány tapasztalható. 
 
MEGOSZTOTTÁK A DOLGOZÓKAT
 
Az Orbán-kormány életpályamodelleket és eltérő bérezést dolgozott ki az állami alkalmazottakra. A Jobbik szakpolitikusa szerint ennek az lett a következménye, hogy jelentős feszültség alakult ki, de ezeket a végrehajtó hatalom a dolgozók szintjére tolta le. Jelentős konfliktus származik abból, hogy a köztisztviselők három csoportja, négy különböző számítás szerint kapja a bérét. A jogi szabályozásnak köszönhetően előfordul, hogy az önkormányzatoknál azonos beosztásban dolgozók munkájukért eltérő pénzt kapnak. 
 
LENNE LEHETŐSÉG BÉREMELÉSRE
 
Hegedűs Lorántné szerint a bértáblákat rendezni kell. Húsz százalékos, egyetemleges emelésre lenne szükség, amire a fedezet biztosított a költségvetésben. A közalkalmazottak 72 százaléka garantált bérminimumot vagy minimálbért kap. Az ellenzéki politikus szerint Orbán-kormány életpályamodellje azt kínálja nekik, hogy végzettségtől és ledolgozott évektől függetlenül, a pályakezdésüktől a visszavonulásukig minimális bérért dolgozzanak.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
 

Ajánlott cikkek

Elharapódzott a nyugdíjas-szegénység Magyarországon a Fidesz 2010-től tartó regnálása óta.
A napnál is világosabb, hogy a kormány arra játszik, hogy minél több intézmény nehéz helyzetbe kerüljön. A kórházak egy részére már így is felügyelőket nevezett ki…

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 április