Híreink

Jobbik: "Maradjon az 5 százalékos lakásáfa!"

2018-07-09 08:36
-A +A
 
A Jobbik azt szeretné, ha fennmaradna az ötszázalékos áfakulcs az új építésű lakásokra, sőt azt javasolja, terjesszék ki a teljes lakáspiacra. Az ellenzéki párt szerint a visszaélések gazdaságpolitikai eszközökkel megakadályozhatók.
 
A teljes lakáspiacon a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a Jobbik – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus közölte: a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy tartsa fenn az új építésű lakások kedvezményes áfakulcsát és vizsgálja meg, hogyan lehet a használt ingatlanok és a lakásfelújítások áfakulcsát szintén öt százalékra mérsékelni.
 
Z. Kárpát Dániel kiemelte: egyetért Varga Mihály pénzügyminiszterrel abban, hogy a kedvezményes áfa hasznát külföldi ingatlanberuházók megpróbálják „lefölözni”, ugyanakkor szerinte ezt meg lehet akadályozni gazdaságpolitikai eszközökkel. A rendszerhibákra „nem a rendszer megszüntetése, hanem a jobbító javaslatok befogadása” a megoldás – tette hozzá.
 
Z. Kárpát Dániel kitért arra: még a mostani, látszólag felpörgetett építőipar is csak a töredékét produkálja annak, amire piaci alapon szükség lenne. A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése után is messze alulmúlja a kiadott építési engedélyek száma a szükséges lakások számát, és további szakadék tátong a kiadott építési engedélyek és a valóban felépített ingatlanok száma között. Amikor a Jobbik öt százalékra kívánja csökkenteni a lakásfelújítások, illetve a használt lakások adásvételének áfáját, a Budapesten és a vidéki nagyvárosokban tapasztalható szűkös kínálatra keres megoldást – mondta.
 
Hozzátette: céljuk továbbá, hogy megakadályozzák a kormányt az új lakások kedvezményes áfakulcsának kivezetésében, amely a piac befagyasztását vagy az épülő lakások minőségének romlását eredményezné.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

A rendkívül rossz népesedési mutatókat egy széles lakhatási programmal lehet kizárólag megoldani.
Elharapódzott a nyugdíjas-szegénység Magyarországon a Fidesz 2010-től tartó regnálása óta.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 április