Jobbik: "Maradjon az 5 százalékos lakásáfa!"

2018-07-09 08:36

A Jobbik azt szeretné, ha fennmaradna az ötszázalékos áfakulcs az új építésű lakásokra, sőt azt javasolja, terjesszék ki a teljes lakáspiacra. Az ellenzéki párt szerint a visszaélések gazdaságpolitikai eszközökkel megakadályozhatók.

A teljes lakáspiacon a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a Jobbik – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus közölte: a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy tartsa fenn az új építésű lakások kedvezményes áfakulcsát és vizsgálja meg, hogyan lehet a használt ingatlanok és a lakásfelújítások áfakulcsát szintén öt százalékra mérsékelni.

Z. Kárpát Dániel kiemelte: egyetért Varga Mihály pénzügyminiszterrel abban, hogy a kedvezményes áfa hasznát külföldi ingatlanberuházók megpróbálják „lefölözni”, ugyanakkor szerinte ezt meg lehet akadályozni gazdaságpolitikai eszközökkel. A rendszerhibákra „nem a rendszer megszüntetése, hanem a jobbító javaslatok befogadása” a megoldás – tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel kitért arra: még a mostani, látszólag felpörgetett építőipar is csak a töredékét produkálja annak, amire piaci alapon szükség lenne. A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése után is messze alulmúlja a kiadott építési engedélyek száma a szükséges lakások számát, és további szakadék tátong a kiadott építési engedélyek és a valóban felépített ingatlanok száma között. Amikor a Jobbik öt százalékra kívánja csökkenteni a lakásfelújítások, illetve a használt lakások adásvételének áfáját, a Budapesten és a vidéki nagyvárosokban tapasztalható szűkös kínálatra keres megoldást – mondta.

Hozzátette: céljuk továbbá, hogy megakadályozzák a kormányt az új lakások kedvezményes áfakulcsának kivezetésében, amely a piac befagyasztását vagy az épülő lakások minőségének romlását eredményezné.

alfahir.hu - jobbik.hu

Varga-Damm Andrea szerint a devizahitelesek és az otthonápolók ügye nem várhat őszig.
Noha csaknem kétszázezer fő az évente foglalkoztatott diákmunkások létszáma, mégis számos helyen kihasználják őket, elmaradnak a bérek, juttatások.

2018 július