Híreink

A Jobbik a munkavállalók pártján

2017-06-16 18:07
-A +A

A Jobbik Munkavállalói Érdekvédelmi Munkacsoportja a parlamenti ülésezés szünete alatt sem rekeszti be a szakszervezetekkel való egyeztetéseket. Ennek nyitányaként, a mintegy tízezer dolgozót képviselő Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökével, dr. Szilágyi Józseffel folytattam konstruktív megbeszélést.

A hazai szakszervezeti lefedettség a 2001-es szintről mostanra a felére, mindössze 9 százalékra zuhant, szemben az egyes valóban jóléti Skandináv államokban megfigyelhető 80 százalékkal. A munkafelügyelet rendszerét leépítették, így nem csoda, hogy a bejelentett munkahelyi balesetek száma a Fidesz kormányzata alatt bő egyharmaddal, évi 17.000-ről 23.000 fölé nőtt. A Fidesz-kormány a munkaerőpiaci rugalmasság szlogenjét kiforgatva csapott szét a szakszervezeti jogosítványok között, és a dolgozói érdekvédelem egyik legerősebb fundamentumának, a sztrájkjognak az újraszabályozásával csaknem ellehetetlenítette a jogszerű munkabeszüntetés lehetőségét is.

A Jobbik a nép pártján állva hisz abban, hogy a politikai pártoktól független szakszervezeteknek, a munkavállalói érdekek könyörtelen képviselőivé kell válniuk Magyarországon. Hatékony érdekvédelem híján tovább nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, ezért az érdekképviseletek megerősítése össznemzeti érdek, amely nem tűr halasztást! A Jobbik-kormány prioritásként fogja kezelni ezt a kiszolgáltatottságot. Életet lehelünk a leépült ágazati párbeszédbizottságokba. A szakszervezetek költségvetési forrásokkal megtámogatott jogkört kapnak ahhoz, hogy munkaügyi ellenőrzési szerepet tölthessenek be. Forrásokat biztosítunk a párbeszédi intézményrendszer infrastruktúrájának, szakértői hálózatának működtetésére. Támogatni fogjuk, hogy az érdekképviseletek állami feladatokat vállaljanak fel a dolgozói átképzések, egyéni fejlesztések területén. A legfontosabb lépésként, azonnali országos egyeztetést kezdeményezünk az érdekvédelmi szervezetekkel a Munka Törvénykönyvének munkavállalókat sújtó diszkriminatív előírásainak, valamint az sztrájkjogi szabályozás igazságtalanságainak felülvizsgálatáról.

Ander Balázs, a Jobbik Munkavállalói Érdekvédelmi Munkacsoportjának vezetője

Ajánlott cikkek

A legnagyobb ellenzéki párt szerint ez már olyan súlyú visszaélés, hogy komolyan megkérdőjelezi Vásárosnamény központú választókerületben a választások tisztaságát.
Minden jel arra mutat, hogy a kormánypártok zsoldjába szegődő, a választókat folyamatosan átverő propagandagépezet még véletlenül sem tud igazat írni senkiről.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
26
27
28
29
30
31
 
2018 március