A Jobbik négy tagját kitiltották Ukrajnából

2014-12-29 12:13

Kitiltották Ukrajna területéről a Jobbik magyarországi párt négy tagját – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója, Markijan Lubkivszkij.

A kitiltottak listáján Szávay István, a Jobbik alelnöke, és a párt további három képviselője szerepel. Az ő nevüket Lubkivszkij nem hozta nyilvánosságra. Korábbi hírek szerint Szávay István és ifj. Hegedűs Lóránt számára tagadták meg az országba való beutazást.

Szávay István hétfői sajtótájékoztatóján  felháborítónak nevezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium hozzáállását és azt kérte: ne csak a kormányzathoz közel állók kitiltási ügyeivel foglalkozzanak. Mint mondta, "nem állapot", hogy egyenként tiltják ki azon politikusokat, akik a Kárpátalján élő magyarság lét- és jogbiztonságát tartják elsődlegesnek az ukrán válsággal összefüggésben.

A Jobbik alelnöke elfogadhatatlannak tartja továbbá azt a diplomáciai gyakorlatot, miszerint a kormányzat nem a nemzet érdekeiért való kiállást, hanem az EU és az Egyesült Államok céljainak való megfelelést tekinti esdőleges szempontnak. Jelezte azt is, hogy levélben fordult az Információs Hivatal felügyeletét ellátó Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, akitől információkat vár a kitiltásokról.

karpatalja.ma nyomán - alfahir.hu